Sapaturile din ultima saptamina de la Sighet l-au adus in prim-plan pe supraveghetorul lui Iuliu Maniu: Alexandru Szatmari, singurul ofiter inca in viata al Penitenciarului Sighet

"Noi i-am cerut citeva obiecte domnului Szatmari, pentru ca stiam ca le are, si ni le-a dat. E vorba despre o palarie, un baston, o marita (tragator de cizme - n.r.) si o batista cu monograma, despre care Szatmari sustine ca ar fi fost ale lui Maniu, si citeva scrieri presupuse a fi ale lui Petre Tutea, 20 de file scrise fata-verso continind poezii sub forma unor catrene. Pentru a ne da seama daca lui ii apartin, va trebui sa facem o expertiza grafoscopica si una grafologica", afirma procurorul militar Viorel Siserman.

Suvenire de la detinuti

Szatmari a fost ofiterul politic al Penitenciarului Sighet, intre 1953 si 1955, si a avut gradul de capitan in contrainformatiile de Securitate. Pe timpul supravegherii sale a murit Iuliu Maniu, alaturi de alti oponenti ai regimului. El a sustinut si inainte ca detine spre vinzare palaria lui Iuliu Maniu, precum si alte obiecte care au apartinut marilor demnitari ucisi in inchisoare. "Un coleg din presa locala, Vasile Tivadar, mi-a spus ca Szatmari ar cere 50.000 de lei pe zi pentru ca a pastrat aceste lucruri", spune jurnalistul Teofil Ivanciuc de la "Gazeta de Maramures". "Intrebat de ce nu le-a dat pina acum, Szatmari a raspuns ca nu i le-a cerut nimeni", explica insa Siserman, adaugind ca acesta nu mai poate cere bani, o data ce le-a predat de bunavoie.

Azi in Cluj, miine in Alba

Potrivit arheologului Gheorghe Petrov, directorul santierului, tot Szatmari le-a indicat si o zona mai restrinsa, in care tine minte ca ar fi fost ingropat Maniu. In prezent, o echipa de procurori a ramas la Sighet pentru a continua audierile. "Miine vom face audieri in judetul Cluj, iar poimiine in Alba", sublinia ieri Siserman. El afirma ca inca trebuie cautate fotografii si persoane care pot sa dea date antropometrice. "Senatorul Matei Boila este un succesor al lui Iuliu Maniu, il vom contacta", sustine procurorul. "Este un dosar penal in baza caruia se desfasoara aceste cercetari", au sustinut alte surse din Parchet, adaugind ca institutia a demarat ancheta in baza unei sesizari din 31 iulie anul acesta, de la fostii detinuti politici.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.