Olanda se numara si ea printre tarile membre ale UE care doresc sa impuna restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari de la 1 ianuarie 2007, potrivit unei declaratii facute pentru Radio Romania de Henk van Hoff, secretar de stat din Ministerul Afacerilor Sociale din Olanda.

"Am anuntat Parlamentul ca intentionez sa inaintez o propunere Guvernului olandez in care voi cere impunerea de restrictii pentru Romania si Bulgaria timp de doi ani de la data aderarii. Parlamentul este foarte restrictiv din cauza semnalelor de ingrijorare care vin din partea sindicatelor. Statisticile arata ca un numar din ce in ce mai mare de romani opteaza pentru piata fortei de munca olandeze. Acestora li se adauga cei veniti din tari ca Polonia sau Cehia, al caror numar s-a dublat fata de anii anteriori. Imi imaginez ca teama celor ingrijorati ca est-europenii le iau locurile de munca va creste si mai mult", a spus Henk van Hoff.

Romanii se afla pe locul al doilea, dupa polonezi, dar diferenta este atat de mare, incat afirmatia pe care o face presa olandeza spunand ca romanii sunt noii polonezi nu este justificata si este exagerata. Polonia a primit 16.000 de permise de munca, in prima jumatate a anului, fata de cele 1.600 pentru Romania.

Dezbaterea din Parlament pe tema deschiderii granitelor este programata dupa alegerile din 22 noiembrie. In timp ce unele tari membre ale Uniunii Europene anunta masuri de interdictie a accesului pe piata muncii pentru tara noastra, Polonia, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia si Finlanda intentioneaza sa deschida piata muncii, incepand cu 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.