Comisia Europeana va avertiza Romania si Bulgaria ca nu va ezita sa recurga la clauzele de salvgardare daca va fi nevoie. in raportul de saptamana viitoare privind strategia extinderii, Comisia va trage de asemenea unele concluzii din procesul de aderare a celor doua tari pentru celelalte candidate - Turcia si tarile din Balcani.

Romania si Bulgaria au iesit acum din colimatorul rapoartelor anuale ale Comisiei Europene, chiar daca nu e exclus sa apara un supliment la sfarsitul anului privind reformei justitiei, asa cum cere Germania.

Oricum, in raportul despre celelalte candidate, care va fi publicat miercurea viitoare, Comisia avertizeaza Bucurestiul si Sofia ca nu va ezita sa recurga la clauzele de salvgardare in orice moment, daca va fi nevoie.

Raportul vazut de BBC trage mai multe invataminte din procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei care vor fi aplicate la celelalte candidate. E clar, spune Comisia Europeana, ca reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei si crimei organizate trebuie urmarite cu atentie de la inceput, ca si reforma administratiei publice.

Problemele Turciei

De asemenea se va intensifica monitorizarea criteriilor politice pentru Turcia si celallte candidate din Balcani, cu posibilitatea suspendarii anumitor capitole de negocieri daca se observa lipsuri serioase. Raportul observa de altfel ca ritmul reformelor s-a incetinit practic in toate tarile candidate.

Comisia e foarte critica privind Turcia, cerandu-i sa asigure imediat libertatea de expresie prin modificarea unui articole din codul penal in baza caruia au fost adusi in fata justitiei intelectuali precum Orhan Pamuk, laureatul al premiului Nobel pentru literatura.

Exista si alte ingrijorari serioase, privind maltratarea detinutilor, drepturile femeilor, kurzilor, minoritatilor religioase si sindicatele. Dar principalul obstacol in calea Turciei spre Europa ramane Ciprul.

Deocamdata Ankara nu da nici un semn ca-si va deschide porturile si aeroporturile traficului din Cipru, asa cum a promis acum un an Uniunii Europene. Desi putine tari europene doresc sa riste un conflict deschis cu Turcia, suspendarea - macar partiala - a negocierilor de aderare pare inevitabila la sfarsitul anului daca Ankara nu face nici un gest pana atunci.

Putine progrese si pentru tarile din Balcani

Daca anul trecut, fiecare dintre ele a facut un pas mai departe pe calea aderarii, raportul de anul acesta marcheaza o pauza, reflectand incetinirea reformelor in regiune, dar si dorinta vest-eruopenilor ca extinderea sa fie oprita pentru moment.

Comisia Europeana nu recomanda inceperea negocierilor de aderare cu Macedonia, si nu ofera nici o perspectiva de reluare a discutiilor cu Serbia despre tratatul de aderare cata vreme generalul Ratko Mladic nu e adus in fata justitiei pentru crime de razboi.

in plus, raportul arata ca orice noua extindere nu va avea loc decat pe termen mediu sau lung, si ca nu se prevede aderarea unui grup mai mare de tari la un loc.

Aderare fara date precise

Asadar, Uniunea Europeana isi va inchide usile cativa ani buni dupa aderarea Romaniei si Bulgariei anul viitor. Ca raspuns la criticile celor care cred ca cele doua tari vor deveni membre chiar daca nu sunt pe deplin pregatite, Comisia recomanda ca pe viitor sa nu se mai dea candidatelor date precise privind momentul aderarii.

Liderii europeni vor sprijini cu siguranta aceste concluzii la reuniunea lor din decembrie. Dar unele tari, precum Franta si Austria, ar fi vrut sa se decida odata pentru totdeauna unde trebuie sa se opreasca granitele Uniunii Europene.

Or, proiectul de raport al Comisiei arata ca Uniunea Europeana se defineste prin valorile ei, mai curand decat prin limite geografice fixe.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.