Procurori. Politisti criminalisti. Jandarmi. Doctori in medicina legala si in arheologie. Istorici. Au descins saptamana aceasta la Sighetul Marmatiei. Cauta osemintele fostilor detinuti politici morti in "inchisoarea ministrilor" in urma tratamentului inuman la care au fost supusi de tortionarii regimului comunist. In vara au fost descoperite scheletele banuite a fi ale celor cinci prelati greco-catolici care si-au gasit sfarsitul in aceasta inchisoare. Acum, anchetatorii spera sa gaseasca osemintele marelui om de stat Iuliu Maniu si ale altor reprezentanti ai elitei Romaniei interbelice.

O actiune de anvergura, atat prin fortele implicate, cat si prin importanta istorica si mai ales morala, a fost declansata de autoritatile judiciare ale statului. Aflarea adevarului despre trecerile misterioase in nemurire ale celor inchisi in puscariile comuniste numai pentru ca au avut curajul de a se opune ciumei rosii, numai pentru ca erau considerati ca reprezentantii "burghezo-mosierimii" si ai "partidelor istorice" menite disparitiei in noul regim.

Despre necesitatea actiunii de identificare a victimelor comunismului s-a vorbit chiar din anii ’90, cand au aparut primele dezvaluiri si plangeri ale fostilor detinuti politici scapati cu viata din inchisori. Dar cum, vorba ceea, "mai bine mai tarziu decat niciodata", este bine ca se intampla acest lucru chiar si acum, la 17 ani dupa caderea regimului ceausist.

ELITELE

Din multitudinea de gropi anonime cu care au fost intesate terenurile din apropierea inchisorilor din toata tara, anchetatorii au inceput sapaturile in zona in care se stie ca au fost ingropate in secret cadavrele unor importante personalitati ale Romaniei interbelice, componenti ai elitei politice si religioase: zona nemarcata a Cimitirului Saracilor, din Sighetul Marmatiei. Dar asemenea operatiuni sunt anuntate a fi extinse, din primavara, la nivelul intregii tari. Trebuie spus ca in puscaria din Sighet au murit multi fruntasi taranisti si liberali, considerati inamici de sistemul socialist instaurat in Romania, ca si capi ai Bisericii greco-catolice intemnitati pentru ca au refuzat sa-si schimbe religia.

PROTAGONISTII

Actorii sitului deschis in Cimitirul Saracilor din Sighet sunt procurori din cadrul Sectiei Parchetelor Militare - Parchetul General, politisti criminalisti bucuresteni, jandarmi din subordinea comandantului Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures, arheologi de la Institutul Clujean, in frunte cu profesorul doctor Petrov, medici legisti si istorici, printre care s-a aflat consilierul premierului, Marius Oprea. "Mortii fara vina nu ne lasa niciodata in pace, indiferent de culoarea lor politica! Este unul dintre multele dosare care privesc crimele comunistilor. Acesta este un dosar format in vara, la plangerea mai multor fosti detinuti politici, printre care se numara Cicerone Ionitoiu, Caraza, Popescu", ne-a declarat ieri la fata locului generalul de justitie Dan Voinea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.