"Ne-am consultat cu liderii din teritoriu si am decis organizarea unor actiuni de protest, deoarece noi nu am fost informati de catre Guvernul Romaniei cum se va face reorganizarea sistemului vamal dupa integrare", a declarat Savenco, citat de NewsIn. Programul acestor actiuni de protest va fi decis la 10 noiembrie, la sedinta biroului executiv largit al Sindicatului National Vamal Unirea, pana atunci Sindicatul Unirea sustinand actiunile de protest ale Aliantei Sed Lex.

Potrivit liderului de sindicat, integrarea in Uniunea Europeana va duce la disparitia frontierei de vest si sud, urmand ca birourile vamale din aceste zone sa fie desfiintate, iar peste 1000 de oameni vor ramane fara locuri de munca, sub pretextul ca "sistemul vamal ar fi corupt si oamenii au din ce trai". Media de varsta a vamesilor de la birourile vamale de pe frontiera de vest si sud este de 45-50 de ani.

Sindicalistii sunt nemultumiti deoarece reprezentantii guvernului nu au discutat cu sindicatele despre procesul de reorganizare, nu au luat masuri de protectie sociala, iar angajatii "nu stiu care le sunt optiunile, lucreaza in tensiune, gandindu-se la ziua de maine cu teama". in opinia lui Savenco, Guvernul doreste sa faca o reorganizare "peste noapte", asa cum s-a intampalt si in 2001, cand in numai cinci zile au fost disponibilizati mai multi angajati ai Vamii.