Romania va trebui sa depuna in viitor multe eforturi pentru derularea unor proiecte in vederea cheltuirii fondurilor structurale europene, care se vor ridica, in perioada 2007-2013, la 16,9 miliarde euro. Suma reprezinta o crestere de 3,7 ori comparativ cu fondurile de 4,5 miliarde euro, primite in perioada 2000-2006. Din totalul fondurilor structurale, 6,755 miliarde euro vor fi fonduri Phare si 11,15 miliarde euro vor fi ISPA.

In 2007 va trebui sa absorbim mai mult de jumatate dintre acestea pentru a nu deveni doar contributor al Uniunii Europene, a declarat, pentru Rompres, presedintele Comisiei de buget, finante banci din Senat, Varujan Vosganian. Romania va beneficia in total de peste 30 miliarde euro, sume nerambursabile de la UE.

Potrivit acestuia, sumele ar putea sa se diminueze daca nu le absorbim. In agricultura acestea s-ar putea reduce cu 25%, in situatia unei capacitati institutionale slabe a administratiei. "Daca vedem experienta altor tari, auspiciile nu sunt foarte favorabile, pentru ca toate tarile din jur au avut in primii ani procente destul de mici de absorbtie. Romania daca nu absoarbe in 2007, 55%, devine sponsor al UE, pentru ca noi in 2007 avem de platit un miliarde euro contributii si avem de primit doua. Daca ii absorbim, va fi un record", a afirmat Vosganian.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.