In Spania au aparut dubii privind politica guvernului fata de accesul pe piata muncii pentru romani si bulgari

Marti, ministrul de externe al Spaniei, Miguel Moratinos, paruse sa anunte ca guvernul va institui o perioada de tranzitie dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, in ianuarie 2007. Dl Moratinos a spus ca in cursul acestei perioade, migrantilor din cele doua tari li se va cere sa obtina permis de munca.

Dar ministrul muncii, Jesus Caldera, spune ca inca nu s-a luat o astfel de decizie. El a declarat ca ministerul sau are in continuare consultari cu patronii, sindicatele si alte tari UE privind masurile care sa fie adoptate.

Continuarea politicii puse in practica in 2004 ?

Domnul Moratinos spusese marti ca Spania va mentine aceeasi abordare adoptata la ultimul val de extindere a Uniunii Europene, in 2004. Seful diplomatiei spaniole a mai declarat ca in baza acordurilor bilaterale, exista deja conditii foarte favorabile pentru romanii care doresc sa munceasca in Spania.

Dupa cum relateaza corespondentul BBC la Madrid, in Spania se afla, cu permis legal de munca, circa 200.000 de romani. Estimarile neoficiale sugereaza insa ca inca alte 600.000 s-ar putea afla in Spania ilegal, muncind in numeroase cauri muncind in constructii sau in sectorul serviciilor.

Presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti, Miguel Fonda, declarase recent ca initiativele de limitare a drepturilor romanilor si bulgarilor sunt profund nedrepte. Domnul Fonda mai spunea ca este o contradictie ca Europa sa pledeze in favoarea pietelor libere si sa restranga in acelasi timp libera circulatie a lucratorilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.