Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, considera ca decizia autoritatilor britanice de a impune restrictii de munca romanilor si bulgarilor, dupa aderarea celor doua state la Uniunea Europeana, este regretabila.

"Nu cred ca ceea ce a aparut in presa britanica este foarte legat de adevar, din pacate. Este bazat pe impresii nu prea corecte si, de aceea, cred ca decizia Guvernului britanic este o decizie mai mult legata de probleme de politica interna. Pentru ca, de fapt, politica de deschidere, pe care au avut-o in 2004, a fost o politica reusita si a contribuit la dezvoltarea tarii. De aceea, chiar daca au dreptul de a spune, pentru Romania si Bulgaria, ca nu vor folosi aceeasi politica, e regretabil", a declarat Scheele, citat de Mediafax.

Aprecierile oficialului britanic vin ca urmare a deciziei autoritatilor Regatului Unit, care au anuntat impunerea unor restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari. Aceste masuri de control vor fi aplicate pe o "perioada de tranzitie", a precizat ministrul de Interne, John Reid.

De asemenea, Germania va ingradi si ea libera circulatie a muncitorilor, precum si a unor servicii, si in cazul Romaniei si Bulgariei, la fel cum a procedat cu cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, a afirmat Gerd Anders, secretar de stat parlamentar din cadrul Ministerului Federal al Muncii si Afacerilor Sociale al Republicii Federale Germania.

Restrictiile se pot face in trei trepte, care insumeaza o perioada totala de sapte ani. La inceput, vor exista restrictii pentru doi ani de zile, dupa care va fi analizata situatia din nou si se va decide daca va fi necesara o prelungire.

Comisia Europeana, opinie identica cu a lui Scheele

Comisia Europeana si-a exprimat "regretul" fata de restrictiile impuse pe piata muncii de Marea Britanie pentru imigrantii romani si bulgari, subliniind efectele economice benefice ale deschiderii acesteia, relateaza AFP.

"Regretam ca statele membre care si-au deschis piata muncii pentru cei zece noi membri nu vor face acelasi lucru pentru Romania si Bulgaria", a declarat Khatarina von Schnurbein, purtatoarea de cuvant a lui Vladimir Spidla, comisarului european pentru Afaceri Sociale.

"La modul general, consecintele economice ale deschiderii pietei muncii au fost pozitive", a adaugat ea, recunoscand totusi ca cele 25 de state membre UE sunt libere sa "decida ce vor sa faca".

Olanda aproba deciziile Angliei si Germaniei

Henk van Hoof, secretar de stat in Ministerul olandez al Afacerilor Sociale, s-a declarat in favoarea impunerii de restrictii pe piata muncii pentru imigrantii romani si bulgari dupa aderarea tarilor lor la UE, la 1 ianuarie 2007, potrivit AFP, preluata de Mediafax.
In timpul unei dezbateri pe aceasta tema, desfasurata in Camera Inferioara a Parlamentului olandez, Van Hoof s-a pronuntat in favoarea impunerii de masuri tranzitorii - care sa implice necesitatea obtinerii unui permis de munca - pe o durata de doi ani, a anuntat agentia olandeza de presa ANP.

Cel mai probabil, romanii vor putea munci linistiti in Polonia

Polonia nu va impune, cel mai probabil, restrictii muncitorilor din Romania si Bulgaria dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a declarat Ludwig Dorn, ministrul polonez de Interne. "In acest moment, Guvernul nostru lucreaza la o decizie, si, din ceea ce stiu, pe baza estimarilor noastre, nu preconizam un influx major de forta de munca din Romania si Bulgaria", a precizat Dorn in timpul unei conferinte de presa organizate la incheierea reuniunii ministrilor de Interne din cele mai mari sase state UE.

"Din acest motiv, cel mai probabil vom decide sa nu impunem limite imigrantilor", a mentionat Dorn, citat de Reuters, preluat de Mediafax.

Italia este indecisa

Autoritatile italiene nu au decis deocamdata daca vor primi muncitori din Romania si Bulgaria, sau vor urma exemplul Marii Britanii si Irlandei si le vor interzice accesul. "Vom studia problema foarte atent, pentru ca romanii formeaza cea mai mare comunitate de straini din Italia", a declarat recent, premierul Romano Prodi, cu ocazia unei conferinte despre migratie. "Pana acum am sprijinit politica usilor deschise, dar acest caz este complicat din cauza ca multe tari europene au anuntat ca nu vor oferi acces liber muncitorilor romani. Vom incerca sa rezolvam problema cu ajutorul altor tari ale Uniunii Europene", a declarat Prodi, citat de publicatia electronica EUobserver.com.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.