Ca Josť Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, are deja numele propus de Romania nu poate fi pus la indoiala daca tinem cont de cel putin doua declaratii fara echivoc. "In cursul zilei de duminica am trimis o noua propunere presedintelui Barroso", declara ieri premierul Tariceanu intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX.

Spusele sale sint intarite si printr-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. "Aceasta propunere este in prezent in procedurile de analiza la Comisia Europeana", se afirma in comunicatul Guvernului. Intre timp vine si confirmarea de la Cotroceni. "Presedintele s-a intilnit duminica cu primul-ministru pentru a discuta asupra propunerii privind noua nominalizare pentru functia de comisar european din partea Romaniei", declara ieri pentru Rompres purtatorul de cuvint al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu. "Dupa ce au decis, au trimis propunerea presedintelui Comisiei Europene, Josť Manuel Barroso", a spus Adriana Saftoiu.

S-au consultat sau nu?

E clar prin urmare ca avem un nou candidat, dar nu stim exact cum s-a ajuns la desemnarea sa si nici nu putem fi siguri pina la confirmarea sa oficiala ca acesta e Leonard Orban. Asupra desemnarii se bat cap in cap doua variante. Una promovata de Tariceanu si apropiatii sai care sustin ca numele candidatului a fost stabilit de premier, presedintele fiind doar informat, si nu consultat, cealalta sustinuta de Cotroceni, care afirma, prin vocea purtatorului de cuvint Adriana Saftoiu, ca desemnarea e rodul unei decizii comune Basescu-Tariceanu. Disputa e importanta pentru ca ea arata interesul ambelor parti de a-si asuma paternitatea desemnarii candidatului.

Presedintele anuntase deja ca urmeaza sa se implice in aceasta desemnare, in timp ce premierul avea tot interesul sa evite acest lucru pentru a nu-i da si aceasta ultima satisfactie lui Traian Basescu. "Presedintele incearca sa acrediteze in mod fals ideea ca se implica in procesul celei de-a doua nominalizari", a declarat ieri deputatul George Scutaru, membru in Comitetul Executiv al PNL.

De ce Leonard Orban?

Nu exista nici o confirmare oficiala a acestui nume, dar toate sursele contactate de noi ne-au indicat ca e vorba despre fostul negociator-sef in relatia cu UE. Initial, surse apropiate premierului afirmau ca ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, este varianta de propunere pe care o va inainta la Bruxelles seful Guvernului. Intentia lui Tariceanu pare sa fi fost rasturnata insa de Traian Basescu, care nu a vrut sa renunte la Ungureanu pentru misunile si contactele diplomatice pe care i le asigura.