Premierul Calin Popescu Tariceanu continua sa-l sustina pe Varujan Vosganian in candidatura sa la postul de comisar european, in ciuda problemelor pe care acesta pare sa le aiba la Bruxelles

Dupa sedinta Delegatiei Permanente a PNL de vineri, premierul a anuntat ca a primit de la SIE informatii ca domnul Vosganian nu a colaborat cu Securitatea si s-a aratat nemultumit ca acesta nu a fost sustinut de oficialii de la Bucuresti.

Premierul Tariceanu ia apararea lui Varujan Vosganian

"M-as fi asteptat ca persoanele care au pozitii inalte in Romania, ma refer atat la presedinte cat si la ceilalti lideri politici, inclusiv la presedintele Partidului Social Democrat, sa aiba o atitudine fara echivoc, pentru ca in fond Varujan Vosganian nu mai este membru PNL, ci este reprezentantul Romaniei, si este in interesul Romaniei sa se poata prezenta in conditii onorabile, si sa nu lasam astfel de lucruri sa se scurga in stanga si in dreapta, care sa afecteze in final imaginea Romaniei", a spus premierul Tariceanu.

Varujan Vosganian a tinut sa precizeze ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu i-a reprosat nimic, dar i-a cerut sa trimita toate documentele necesare pentru a lamuri lucrurile, mai ales in legatura cu acuzatiile legate de colaborarea cu Securitatea si de cele privind finantarea sa de catre Sorin Ovidiu Vantu.

"Nu am avut niciodata nici un fel de colaborare cu nici un fel de organ al Securitatii, si asa cum si CNSAS-ul si Serviciul de Informatii Externe au spus, nu exista nici un fel de document care sa faca trimitere la vreo colaborare a mea cu fosta Securitate sau cu Directia de Informatii Externe dinainte de 1989. Este o tentativa de manipulare. De altfel sursele sunt elocvente in aceasta privinta", a declarat Varujan Vosganian.

Controversa legata de Sorin Ovidiu Vantu

Legat de acuzatiile ca ar fi fost finantat de Sorin Ovidiu Vantu, Varujan Vosganian a precizat ca Uniunea Fortelor de Dreapta, partidul pe care il conducea in 2000, a fost intr-adevar finantat de controversatul om de afaceri, dar ca au fost facute verificari de Curtea de Conturi si nu s-ar fi gasit nimic in neregula. Banii nu au fost deturnati, asa cum s-a spus, ci au fost folositi pentru salariile angajatilor si campania electorala.

Varujan Vosganian a amintit ca pe aceasta tema l-a dat in judecata pe Traian Basescu pentru ca in campania electorala din 2000 a lansat aceleasi acuzatii la adresa sa iar in cele din urma domnul Basescu, pe atunci Primar General al Capitalei, si-a cerut scuze si procesul s-a incheiat.

De altfel, domnul Vosganian a apreciat ca toata aceasta campanie ar fi o manipulare din partea fostilor securisti si a criticat trustul de presa care a difuzat stirea ca ar fi colaborat cu Securitatea fara sa o verifice.

"Eu nu am o problema legata de pozitia inaltilor oficiali de la Bruxelles. Problemele care s-au ivit au fost venite exclusiv din medii politice, din medii jurnalistice sau de alta natura din Romania. Este trist ca mutam dezbaterile din Romania la Bruxelles. Orice situatie de acest fel pana la urma se repercuteaza si asupra prestigiului tarii noastre. Informatiile care au ajuns la Bruxelles au fost trunchiate, au fost rauvoitoare si lipsite de orice temei real", a mai spus Varujan Vosganian, candidatul propus de Romania pentru postul de comisar european.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.