Banuiala ca ar fi fost informator al fostelor servicii secrete e cea mai recenta din valul acuzatiilor survenite de indata ce premierul Tariceanu a anuntat candidatura lui Vosganian la postul de comisar european din partea Romaniei.

Lansata de un fost sef al serviciilor externe de informatii din timpul regimului Ceausescu, refugiat in SUA, ea a fost ferm negata si de premier, si de datele oferite de CNSAS, si de Varujan Vosganian insusi, care a anuntat ca va da in judecata ziarul care a publicat-o.

Un alt cotidian romanesc a observat ca Varujan Vosganian ar fi un apropiat al revistei ROST si al celor care o editeaza, adepti ai unor vederi ortodoxiste, cu tenta nationalist-conservatoare. O consultare a site-ului ROST pare a indica o colaborare pe teme cultural-economice a dlui Vosganian la aceasta revista.

Joi, Grupul Socialist din Parlamentul European observa intr-un comunicat oficial ca Varujan Vosganian "s-a aflat foarte mult in zona de dreapta a politicii". Exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu lipsa de experienta in chestiuni europene a candidatului Romaniei si cu faptul ca e un necunoscut, cei doi vicepresedinti ai socialistilor atrageau atentia si ca dl Vosganian s-ar fi aflat "pe statul de plata al unor mari oameni de afaceri" - acuzatie respinsa hotarat vineri si de premierul Tariceanu si de Varujan Vosganian.

Financial Times noteaza ca "alegerea dlui Vosganian a fost o surpriza pentru dl Barroso, care este iritat ca o chestiune tinand de luptele din interiorul guvernarii Romaniei arunca procesul desemnarii noilor comisari in haos". Oricum, anvergura postului de comisar european presupune verificarea minutioasa a oricaror suspiciuni, dintre care cea mai insistenta pare a fi legatura cu anumite cercuri de afaceri.