In vreme ce Comisia Europeana a anuntat ca procesul de consultare pentru desemnarea comisarului roman sunt mai departe in curs, Financial Times, preluat de agentii de presa, noteaza ca trecutul lui Varujan Vosganian este verificat, "in investigatie implicandu-se experti in securitate ai Comisiei si oficialitati care lucreaza la Bucuresti"

Banuiala ca ar fi fost informator al fostelor servicii secrete e cea mai recenta din valul acuzatiilor survenite de indata ce premierul Tariceanu a anuntat candidatura lui Vosganian la postul de comisar european din partea Romaniei.

Lansata de un fost sef al serviciilor externe de informatii din timpul regimului Ceausescu, refugiat in SUA, ea a fost ferm negata si de premier, si de datele oferite de CNSAS, si de Varujan Vosganian insusi, care a anuntat ca va da in judecata ziarul care a publicat-o.

Un alt cotidian romanesc a observat ca Varujan Vosganian ar fi un apropiat al revistei ROST si al celor care o editeaza, adepti ai unor vederi ortodoxiste, cu tenta nationalist-conservatoare. O consultare a site-ului ROST pare a indica o colaborare pe teme cultural-economice a dlui Vosganian la aceasta revista.

Joi, Grupul Socialist din Parlamentul European observa intr-un comunicat oficial ca Varujan Vosganian "s-a aflat foarte mult in zona de dreapta a politicii". Exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu lipsa de experienta in chestiuni europene a candidatului Romaniei si cu faptul ca e un necunoscut, cei doi vicepresedinti ai socialistilor atrageau atentia si ca dl Vosganian s-ar fi aflat "pe statul de plata al unor mari oameni de afaceri" - acuzatie respinsa hotarat vineri si de premierul Tariceanu si de Varujan Vosganian.

Financial Times noteaza ca "alegerea dlui Vosganian a fost o surpriza pentru dl Barroso, care este iritat ca o chestiune tinand de luptele din interiorul guvernarii Romaniei arunca procesul desemnarii noilor comisari in haos". Oricum, anvergura postului de comisar european presupune verificarea minutioasa a oricaror suspiciuni, dintre care cea mai insistenta pare a fi legatura cu anumite cercuri de afaceri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.