28 Octombrie 2006 , de Daniel Badea in Actualitate
Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) nu este un partid politic, desi actioneaza in acest mod inca de la infiintare. Formatiunea condusa de Marko Bela este, oficial, un soi de uniune sau asociatie culturala cu pretentii politico-financiare. Transformarea in partid politic este, deocamdata, o chestiune care nu serveste intereselor liderilor UDMR, cu atit mai mult cu cit asta ar presupune renuntarea la finantarile consistente, dar obscure, de care beneficiaza acestia de la guvernul si oamenii de afaceri din Ungaria.

Pentru a-si realiza scopurile inscrise in statut, UDMR si-a trecut in programul sau, pe prima pozitie, ca interes fundamental al comunitatii maghiare din Romania, "intarirea economica". Acesta a fost de fapt si principalul obiectiv atins. Reprezentantii comunitatii maghiare au cistigat deja, dupa 16 ani de "intarire economica", faza pe Ardeal si sint semnale ca intentioneaza sa candideze la "faza" pe tara. Daca, teritorial, comunitatea maghiara are granitele deja fixate, din punct de vedere financiar acestea nu exista si Verestoy Attyla este o dovada vie ca se poate sari gardul si haladui in voie, chiar si cu drujba la palarie, prin padurile patriei adoptive. El nu este insa singurul.

IMBOGATIREA PRIN REPREZENTANTI

Pentru a-si atinge interesele financiare, dar si strategice, liderii UDMR au pornit de jos si au creat un imens paienjenis de firme, fundatii si asociatii care au devenit adevarate recipiente de colectare a fondurilor. Nu exista reprezentant cu pretentii al acestei formatiuni "culturale" care sa nu fie om de afaceri sau membru al unei fundatii sau asociatii chipurile "non-profit". S-ar putea spune chiar ca cine nu are fundatie, sau asociatie, lucreaza impotriva Uniunii, e un soi de tradator "comunitar". Altfel nu se explica implicarea atit de profunda in acest tip de activitate pe cit de profitabila, pe atit de apolitica.

Avem de-a face, prin urmare, cu o strategie coerenta de imbogatire prin reprezentanti care se traduce, in plan politic, prin crearea unei forte suficient de puternice pentru a atrage aderenti si a distruge orice concurenta. Asta explica de ce a reusit UDMR, controlind fondurile comunitare, sa fie reprezentantul exclusiv, in politica, al comunitatii maghiare din Romania.

Satui sa astepte insa ploconul promis al "autonomiei teritoriale", din partea UDMR, aceasta fiind preocupata mai mult cu numaratul banilor, comunitarii maghiari au inceput sa-si construiasca alte udmr-uri, precum Uniunea Civic Maghiara (UCM), Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si Consiliul National Secuiesc (CNS). Evident, din punctul de vedere al UDMR, cele trei formatiuni sint radicale deoarece incearca sa obtina, rapid, autonomia teritoriala a unor tinuturi secuiesti, mai mici sau mai mari, dupa posibilitati sau imaginatie cadastrala.

Recent insa, pentru ca au observat o polarizare a unora dintre comunitari inspre formatiunile conduse de Laszlo Tokes (CNMT), Szasz Jeno (UCM) si Csapo Jozsef (CNS), liderii UDMR au inceput sa afiseze si ei, ca nu le (sic!) doare gura, marota autonomiei pe criterii etnice. Radicalizarea, chiar si de fatada, a liderilor UDMR s-a facut insa numai dupa ce au reusit sa-si puna averile la adapost prin masacrarea proiectului de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), o institutie care i-ar fi prins cu pantalonii in vine pe casa cu bani. Vehementa cu care Marko Bela s-a opus aparitiei ANI in forma propusa de ministrul Justitiei, care ar fi dat posibilitatea verificarii rapide a neconcordantelor dintre declaratiile de avere si starea de fapt, a atras atentia asupra fenomenului imbogatirii prin reprezentanti, specific UDMR. O imbogatire asupra careia planeaza suspiciunea ca nu poate fi justificata dupa regulile si legile de la Bucuresti. Altfel nu s-ar explica grija liderilor UDMR fata de provenienta averilor acumulate in ultimii saisprezece ani.

PAIENJENISUL DE FUNDATII SI ASOCIATII ALE UDMR

Paradisul fiscal al UDMR, dincolo de Budapesta, este concentrat in citeva judete romanesti precum Harghita, Mures, Covasna, Satu Mare si Cluj. Aici au fost infiintate, de-a lungul anilor, citeva mii de fundatii si asociatii "non-profit", dar extrem de profitabile pentru liderii UDMR. Conform datelor existente la Ministerul Justitiei, in Harghita au fost inregistrate 539 de fundatii si 1.133 de asociatii, in Mures 447 fundatii si 1.306 asociatii, in Covasna 42 fundatii si 277 asociatii, iar in Cluj 1.253 de fundatii si aproximativ 1.500 de asociatii. In mod firesc fundatiile si asociatiile "ardelene" sint, in mare proportie, infiintate de maghiari si folosesc unor scopuri mai mult decit caritabile pentru membrii lor. Conform recensamintului din 2002, situatia populatiei de etnie maghiara din aceste judete era urmatoarea: Harghita - 84,62%, Mures - 39,3%, Covasna - 73,8% si Cluj - 17,4%.

Fenomenul infiintarii de fundatii in Transilvania a atins cote alarmante cita vreme in Cluj, spre exemplu, numarul fundatiilor este de doua ori mai mare decit in Bucuresti (632 fundatii). Gaselnita UDMR cu "non-profitul profitabil" din Transilvania s-a dovedit a fi o cale sigura spre satisfacerea intereselor virfurilor acestei formatiuni. Sint deja cunoscute citeva fundatii prin care s-au adunat, in buzunarele liderilor UDMR, pentru ei si Uniune, fonduri uriase atit de la Budapesta, cit si de la Bucuresti sau de la consiliile judetene, cum, la fel, sint fundatii infiintate doar pentru a aspira fonduri de la Budapesta sau de la diversi oameni de afaceri interesati de politica "culturala" a UDMR.

Astfel, cele mai profitabile fundatii sint "COMMUNITAS", "ILLYES" (IKA), "JANOVICS JENO", "IDENTITAS", "ARANKA GYORGY" sau "PRO-GRESS". Exista, la fel, fundatii care au sediul in aceeasi cladire cu UDMR, cum sint fundatiile "Identitas" (Satu Mare), "Progress Alapitvany" (Cluj-Napoca) sau "Communitas" (Cluj-Napoca), Uniunea fiind, in fapt, chiar fondatorul acestora.

Au existat voci care au afirmat ca foarte multe fonduri provenite din surse publice sau private au fost deturnate prin aceste fundatii, insa declaratiile n-au fost insotite de controale riguroase din partea autoritatilor. Au fost consemnate, cel mult, sponsorizari ilegale ale campaniei UDMR, cum este cazul asociatiei non-profit "Eureka", caz cercetat in 2005 de Curtea de Conturi. In reteaua "Eureka" este implicat, evident indirect, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, actionar la una dintre societatile din grup, Eureka Media. Printre obiectivele retelei amintite este si infiintarea unui post de radio al UDMR, post pentru care s-a obtinut deja licenta radio de la CNA.

ASPIRATORUL COMMUNITAS

Fundatia "Communitas", condusa pina la sfirsitul anului trecut de liderul UDMR Marko Bela, a facut obiectul mai multor scandaluri legate de transparenta repartizarii fondurilor aspirate de la Budapesta sau Bucuresti.

Infiintata pe 12 martie 1998 si avind ca fondator unic UDMR, Fundatia "Communitas" este, conform statutului, "persoana juridica romana de drept comun, fara scop lucrativ, umanitar, este apolitica, independenta, nesubordonata vreunei persoane juridice, non-profit" si are caracter socio-cultural. Evident, toate aceste "calitati" sint valabile doar pentru si in cadrul UDMR. Ultimul consiliu director al fundatiei, prezentat pe site-ul Ministerului Justitiei, este constituit din Marko Bela (presedinte pina in 2005), Takacs Csaba (vicepresedinte) si membrii Borbely Ladislau, Kelemen Attila, Kelemen Hunor, Kerekes Gabor, Nagy Zsolt, Szep Gyula, Verestoy Attila si Winkler Gyula. De asemenea, Fundatia "Communitas" si-a inregistrat, in februarie 2001, si o filiala in Bucuresti, condusa de Birtalan Joszef, Koto Iosif si Varga Attila.

Cele mai multe fonduri primite de UDMR prin intermediul "Communitas" au venit de la guvernul ungar via Fundatia "Illyes"(IKA). Suma primita de la Budapesta s-a ridicat, in perioada 1999-2001 la peste 100 milioane de forinti, bani alocati prin intermediul Fundatiei Illyes. Din 2002, dupa aparitia Hotaririi de Guvern nr. 160, in conturile "Communitas" au inceput sa intre zeci de miliarde de lei de la guvernul roman. Fondurile primite de la Bucuresti au fost, in perioada 2002-2006 de peste 202 miliarde lei, repartizate astfel: 27 miliarde in 2003, 37 miliarde in 2004, 58,2 miliarde in 2005 (HG nr. 80) si 80,2 miliarde in 2006 (HG nr. 122).

Banii au fost distribuiti pentru comunitatea maghiara de catre Departamentul Guvernamental pentru Relatii Interetnice (fost Departamentul Minoritatilor Nationale) din cadrul Guvernului Romaniei. Suma alocata la inceputul acestui an, pentru "Communitas", reprezinta un sfert din totalul sumei alocate pentru toate organizatiile minoritatilor nationale din Romania, unul dintre semnatarii Hotaririi de Guvern (122) privind repartizarea acestor sume fiind chiar secretarul de stat al Departamentului pentru Relatii Interetnice, Attila Marko.

Desi au afirmat in numeroase rinduri ca repartizarea catre comunitatea maghiara a sumelor primite de UDMR prin Fundatia "Communitas" este transparenta, au existat destule acuzatii conform carora fondurile au fost alocate in interesul liderilor Uniunii. Astfel, printre cei care au primit, indirect, sponsorizari de la "Communitas" au fost Attila Verestoy, cel mai bogat dintre grofii UDMR si chiar insusi Marko Bela. Cotidianul "Uj Magyar Szo" (editat de Editura Scripta SRL a lui Verestoy Attila) a primit anul trecut de la "Communitas" sponsorizari de peste 1,2 miliarde lei, in vreme ce cotidianul "Kronica", tot de limba maghiara, dar cu accente critice la adresa liderilor UDMR, a primit doar 50 milioane lei. La fel, printre beneficiarii de sponsorizari de la "Communitas" s-a aflat si cotidianul "Lato" din Targu Mures, publicatie condusa de redactorul-sef Marko Bela.

Exemplele confirma criticile tot mai accentuate la adresa modului discretionar in care sint distribuiti, catre comunitatea maghiara, banii aspirati de UDMR prin fundatii de tipul "Communitas".

O alta fundatie condusa tot de Marko Bela, prin care guvernul de la Budapesta a pompat fonduri pentru maghiari, este "Aranka Gyorgy" care a primit in 1992, la infiintare, peste 900.000 de forinti, iar, in perioada 1995-2001, a primit pe ruta Fundatia Illyes-Communitas, aproximativ 11,7 milioane forinti.
In aprilie 2004, presedintele Uniunii Liberale a Maghiarilor din Romania, Kalman Kiss, i-a adresat o scrisoare deschisa lui Marko Bela si l-a acuzat public de deturnare de fonduri prin intermediul Fundatiei "Communitas".

El a spus ca va sesiza PNA pentru a verifica activitatea acestei fundatii cerind "depistarea cuantumului sumelor deturnate de Fundatia Communitas, constatarea folosirii unor organizatii interne asa-zis apolitice drept paravan in aceste manevre, precum si constatarea incompatibilitatii in care se afla functia politica fata de functiile din cadrul fundatiei, in privinta lui Bela Marko si Csaba Takacs". Kiss a mai cerut atunci si clarificarea modului in care se cheltuie fondurile primite de la buget de catre liderii Uniunii, intrebind "cit la suta din cele 45 de miliarde de lei, destinate comunitatii maghiare din bugetul statului roman, se foloseste in interes politic, mai ales ca UDMR mai beneficiaza si de 7 miliarde de lei, in baza Legii finantarii partidelor politice".

FUNDATIA ILLYES - BUDAPESTA, MAMA RANITILOR DE PESTE HOTARE

Tatucul de la Budapesta al fundatiilor mai marilor UDMR este fundatia culturala Illyes (Illyes Kozalapitvany) creata special de catre guvernul ungar ca interfata cu maghiarii de peste hotare, administrind fondurile guvernamentale pentru sprijinirea acestor comunitati.

Din anul 2002, presedintele Illyes a fost ales Pomogats Bela, fost presedinte al Uniunii Scriitorilor din Ungaria. Fundatia si-a deschis sapte subcuratorii in urmatoarele state: Romania, Slovacia, Serbia, Slovenia, Austria, Croatia si Ucraina. In Romania, filiala Illyes a fost deschisa in Cluj si se numeste IKA - Illyes Kozalapitvany Kuratoriumanak si, in 2003, conducerea acesteia a fost preluata de Marko Bela, sprijinit in Comitetul Director de Takacs Csaba, Frunda Gyorgy si Kelemen Hunor.

In perioada 1990-2002, Fundatia Illyes a sprijinit UDMR, conform unor informatii aparute in presa, cu 50 milioane de forinti. In perioada 2002-2003, sprijinul pentru comunitatea maghiara din Transilvania a fost cu aproximativ 245 milioane forinti, suma transmisa prin intermediul IKA a lui Marko Bela. Conform site-ului fundatiei Illyes, importanta acordata UDMR de catre guvernul de la Budapesta s-a concretizat si in alocarea, in prima parte a acestui an, catre comunitatea maghiara din Romania, a sumei de 151 milioane forinti, ceea ce reprezinta 46,5% din intreaga suma alocata maghiarilor de peste hotare. Banii, odata ajunsi la Cluj, au fost repartizati dupa criteriile stabilite de staff-ul UDMR, in functie de prioritati.

Evident, au existat voci care au acuzat UDMR de repartizarea discretionara si netransparenta a acestor fonduri, dupa ce anumite sume de bani au intrat in conturile altor fundatii de "partid", precum "Communitas" sau Aranka Gyorgy. Astfel, din cei 131 milioane de forinti alocati in ultimii ani pentru burse in Transilvania, conform presei ardelene, 45 milioane au intrat la Fundatia Dr. Bernady Gyorgy, a lui Laszlo Borbely, 3 milioane la revista "Lato" condusa de Marko Bela si alte 11,7 milioane forinti au intrat la Fundatia Aranka Gyorgy, condusa tot de Marko Bela.

Senatori

>> Verestoy Attila - senator Harghita, lider grup parlamentar din Senat

- Fost membru al comitetului de directie in Fundatia COMMUNITAS, inregistrata pe 02.03.1998, cu sediul in Cluj
- Membru in Consiliul Director al Fundatiei "Omul si Viitorul", inregistrata pe 11.01.1991, cu sediul in Harghita

>> Pete Stefan - senator Bihor

- Membru fondator Fundatia PARTIUM, Oradea, aleea Catinului 4/1
- Membru fondator Fundatia KOSTORS - Oradea, str Moscovei nr 8
- Presedinte al Asociatiei Ardelene de dezvoltare a intreprinderilor - Cluj Napoca, Calea Floresti
>> Eckstein-Kovacs Peter - senator Cluj
- Membru in colegiul director/ Curator la Fundatia "CIVITAS" (decl CV) din Cluj, str. 21 Decembrie 1989, nr. 102 (data inregistrarii in instanta: 16.11. 1992, sediu Harghita, Presedinte: Szocs Geza)

>> Puskas Balint Zoltan - senator Covasna

- Presedinte al Asociatiei "SERVICIUL DE 'AJUTOR MALTEZ iN ROMANIA>>", cu sediul in Sf. Gheorghe, Covasna, str Pescarilor nr 34, sc. B
>> Sogor Csaba - senator Harghita
- Membru al fundatiei KALVIN, str Siculeni nr. 742, Harghita (infiintata in 17.12.1998)
- Membru in Asociatia "Videopontes" str. Racovita nr.3, Cluj-Napoca
- Presedinte al Asociatiei "O casa pentru miine" - str. Ruganesti 41, Harghita

>> Frunda Gyorgy - senator Mures

Membru al subcuratoriatului de la Cluj al Fundatiei ILLYESI (IKA)
>> Szabo Karoly-Ferenc - senator Satu Mare
- Asociatia NAGYKAROLY ES VIDEKE - CAREI II

Deputati

>> Marton Arpad-Ferenc - deputat Covasna, lider grup parlamentar UDMR

- Membru Fundatia PRO NATURA
- Membru Asociatia culturala Mikes Kelemen (actionar cu 16,6% la MEDIA 3 SA, detinatoarea licentei audiovizuale pentru canalul MEDIA 3)
>> Varga Attila - deputat Satu Mare, vicelider
- Presedinte Fundatia "IDENTITAS" Alapitvany Satu Mare, str. Mihai Viteazul nr 10, Satu Mare

>> Seres Denes - deputat Salaj

- Presedinte Asociatia culturala "Pro Szilagysag" Zalau,
- Vicepresedinte Asociatia culturala "Cserei Farkas" - Crasna Salaj
- Membru Asociatia culturala "Pro Zilah" Zalau
- Membru Asociatia culturala "Emke" Zalau

>> ANTAL áRPáD-ANDRáS - deputat Covasna

- Membru Asociatia "Pro Regio Siculorum"
- Membru Asociatia "Pro Scientia Administrative"
- Presedinte (2004) Fundatia "Pro Scientia Transylvaniae" (membru in mai 2005)

>> Antal Istvan - deputat Harghita

- Membru in curatoriul Fundatiei "Omul si Viitorul" - Odorhei
- Presedinte Fundatia "1848 AGYAGFALVA Lutita", com Murgeni Harghita
- Presedinte Fundatia Castelul Bethlen-Racos, jud Brasov
- Presedinte Asociatia "Centrul de Dezvoltare - zona Odorheiu Secuiesc"
- Membru EMTE - Asociatia Tehnico-Stiintifica din Ardeal

>> Asztalos Ferenc - deputat Harghita

- Curator Fundatia "Scoala", str. Republicii nr. 60 Cluj

>> Bonis Istvan - deputat Maramures

- Membru Asociatia de Creatie si Interpretare Baia Sprie
- Membru Asociatia Culturala de Creatie Baia Mare
>> Erdei-Doloczki István - deputat Satu Mare
- Membru curatoriu Fundatia "IDENTITAS" Satu Mare (decembrie 2004/ in mai 2005 nu figureaza)
>> Kelemen ATTILA BELA - deputat Mures
- Membru Asociatia sportiva "Clubul sportiv Pro-Regio"

>> Kelemen Hunor - deputat Harghita

- Presedinte "Fundatia Pentru Scoala" - str. Republicii nr. 60 Cluj, jud Cluj (Iskola Alapitvany)
- Membru Fundatia "Communitas"- Cluj, str. Republicii nr. 60, jud. Cluj

>> Kiraly Andrei-Gheorghe - deputat Arad

- Presedinte Asociatia "Statuia Libertatii" Arad
- Membru Asociatia Sidef-Gyongyhaz - Arad
>> Konya-Hamar Sándor - deputat Cluj
- Presedinte Fundatia "Pro Identita";
- Vicepres. Asociatia de Prietenie "KORUNK".
>> Lakatos Petru - deputat Bihor
- Presedinte Fundatia PARTIUM
- Membru Fundatia MECENA Oradea

>> Mate András-Levente -deputat Cluj

- Membru fondator la "Societatea Juristilor Maghiari din Transilvania" - ERDÉLY MAGYAR JOGÁSZOK TÁRSASÁG - actual Presedintele organizatiei-asociatiei.

>> Soki Bela - deputat Bihor

- Presedinte Asociatia nonprofit "ERMELLEK -Valea Ierului" Sacueni, Bihor
>> Szekely Levente Csaba - deputat Galati
- Asociatia Medicilor Veterinari

>> Tamas Sandor - deputat Covasna

- Vicepresedinte al Fundatiei "Jakabffy Elemér" Alapitvany din Cluj Napoca
- Membru Asociatia Pro Press Egyesulet, Tg Secuiesc
- Membru Asociatia Erdelyi Museum Egyesulet, Cluj Napoca

>> Toro Tiberiu - deputat Timis

- Presedinte fondator, Fundatia Integratio; str Vasile Alecsandri nr 6 Timisoara
- Membru in conducerea fundatiei Jakabffy Elemer, Cluj
- Membru in conducerea fundatiei PRO MEDIA, Odorheiu Secuiesc
- Membru in conducerea fundatiei DIASPORA, Timisoara
- Membru in conducerea fundatiei REFORM, Miercurea Ciuc
- Membru in conducerea fundatiei TINERII PENTRU DEMOCRATIE, M.Ciuc
- Membru in conducerea fundatiei SUMMIT CONSULTING.

Sursa: Prezentonline.roTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Fundatiile liderilor - Non-profitul profitabil din curtea UDMR.