Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI va continua investigatia referitoare la evadarea din tara a omului de afaceri sirian Omar Hayssam. Declaratiile contradictorii dintre SRI - DIICOT si posibilitatea ca fostul presedinte al serviciul de informatii, Radu Timofte, sa fi "sarit" peste unele probe cerute de comisia SRI, problema semnalata ieri in ziarul "Curentul", a indemnat comisia SRI sa continue cercetarile in cazul disparitiei afaceristului sirian.

De la capat

Secretarul comisiei SRI, deputatul pesedist, Ion Stan, a precizat ca desi raportul comisiei a fost finalizat in urma cu doua saptamani, membrii comisiei o vor lua de la capat pentru mai multa siguranta.

"Am verificat din nou toate documentele privind mandatele de monitorizare pe care le-a primit SRI si ultimul act mentionat are termen 4 martie 2006", a spus Ion Stan, ca raspuns la articolul de ieri aparut in ziarul nostru. Secretarul comisiei mentionate mai sus a adaugat ca saptamana viitoare senatorii si deputatii comisiei vor parcurge din nou datele detinute de SRI.

"Am luat legatura cu Stroe (Radu Stroe, presedintele comisiei, n.r) si Verestoy (Verestoy Attila, vicepresedintele comisiei, n.r) si am decis ca saptamana viitoare sa ne intalnim din nou cu SRI, sa luam inca o data informatiile cu toate datele de la serviciu", a declarat Ion Stan.

"Am solicitat inclusiv Centrului Tehnic de Siguranta Nationala sa verifice daca exista vreo adresa de la DIICOT care poate nu a ajuns la SRI pentru ca a fost trimisa unei alte autoritati", a adaugat secretarul comisiei.

Corespondenta cu DIICOT

Pe langa masurile de mai sus, parlamentarii care controleaza activitatea SRI vor trimite si o corespondenta procurorilor DIICOT, pentru a limpezi situatia creata de afirmatiile contrare ale Ministerului Public si ale serviciului secret. "Luni, vom trimite si scrisoarea catre Parchetul General, pentru ca vreau sa clarificam aceasta chestiune, nu vrem sa mai existe nici o urma de indoiala. Vom cere DIICOT dovezile, dar poate sa nu ni le puna la dispozitie daca nu vrea, depinde daca vor si ei sa eliminam suspiciunile", a adaugat Ion Stan.

Referitor la declaratia de ieri a unuia dintre membrii comisiei, deputatul PNL Titu Gheorghiof, care a spus ca raportul Hayssam este in lucru inca, Stan este de parere ca liberalul nu-si da seama ce a semnat. "M-a surprins declaratia colegului nostru Gheorghiof, pentru ca raportul a fost trimis de acum doua saptamani, cu anexele cu tot, Birourilor Permanente ale celor doua Camere. inseamna ca nu stie ce a semnat", a precizat Ion Stan.

Semne de intrebare

Secretarul comisiei SRI a tinut sa precizeze ca un mai mare semn de intrebare il reprezinta comparatia dintre datele detinute de SRI si DIICOT. Stan a spus ca in urma cercetarilor facute de comisie, a rezultat ca SRI nu a detinut indicii care sa il incadreze pe Hayssam in oala teroristilor, in timp ce DIICOT era de cu totul alta parere.

"Intre acuzatiile de terorism semnalate de DIICOT si informatiile detinute de SRI este o mare diferenta. SRI spune ca nu au rezultat activitati conexe terorismului, deci e un mare semn de intrebare. Daca DIICOT a instrumentat un alt dosar de terorism inseamna ca au avut si alte probe, ceea din nou ar fi surprinzator, dar mi se pare destul de ciudat ca o structura (SRI, n.r.) care are o brigada antitero sa nu stie nimic despre asta", si-a exprimat Stan nedumerirea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.