Partidele politice germane au decis sa ceara, astazi, cancelarului german, Angela Merkel, sa faca demersuri la Bruxelles in vederea activarii clauzelor pe justitie si combatere a coruptiei pentru Romania si Bulgaria, incepand cu 1 ianuarie 2007. Documentul comun CDU/CSU, SPD si Verzi va fi adoptat astazi in Bundestag, in cadrul celei de-a doua dezba-teri asupra ratificarii Tratatului de aderare a celor doua tari la UE, a declarat pentru Adevarul vicepresedinta parlamentului german, Susanne Kastner.

Colegii sai de partid, social-democratii (SPD), spre deosebire de conservatori, vor opta pentru activarea clauzei pe justitie in iulie anul viitor. Partidele de guvernamant, majoritare in parlament, fac presiuni pentru aplicarea sanctiunilor de la 1 ianuarie. Surse guvernamentale din Berlin, citate de "Der Spiegel", sustin ca Merkel a promis partidului crestin-democrat (CDU), din care provine, ca va cere Comisiei europene activarea acestei clauze sectoriale pe justitie, care, pentru Romania, inseamna nerecunoasterea deciziilor instantelor romanesti in statele membre UE.

Liderul grupului parlamentar crestin-social (CSU), Peter Ramsauer, sustine ca Olli Rehn, comisarul pentru extindere, a asigurat ca va indeplini dorinta Germaniei de a impune restrictii privind recunoasterea deciziilor judecatoresti si a mandatului de arest. Comisarul Rehn anuntase la ultimul raport ca aceasta clauza sectoriala va fi activata, daca este necesar, dupa raportul de evaluare al Executivului de la Bruxelles, la 1 iunie 2007.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.