„Stirile despre Dan Voiculescu“ reprezinta o sectie in sine in Antena 1, poate cea mai influenta. Materialele sint verificate de o echipa personala a liderului PC si trebuie sa respecte reguli stricte

Modul in care se realizeaza stirile despre Dan Voiculescu aminteste cumva de propaganda fostului dictator Nicolae Ceausescu: cel mai mare numar de camere de filmat din partea unei singure televiziuni, numerosi consilieri personali si de imagine, de la Senat sau de la birourile de presa, anturaj de vicelideri de la partid, pentru impresie artistica, si o intreaga echipa de tehnicieni care asigura buna functionare a luminii si a sunetului sau aranjarea ambientului.

Filmat cu trei camere

Dan Voiculescu e filmat intotdeauna cu trei camere, uneori chiar cu patru. La evenimentele la care liderul PC este protagonist, echipa trimisa de la redactia de stiri a Antenei, formata din reporter si cameraman, este insotita de alte doua sau trei camere de filmat, plus o echipa de sunet. Seful operatorilor acestei echipe speciale este un anume Giani Croitoru, pe care toata lumea din Antena il stie drept "operatorul personal al lui dom’ Profesor".

Aventura unei stiri

Giani filmeaza de obicei cadrele de ilustratie pentru stirile cu Dan Voiculescu. Dupa filmare, el vine in redactia de stiri a Antenei, acolo unde are un studio de lucru separat, doar pentru uzul personal al liderului PC. In laboratorul sau, Giani face un premontaj al cadrelor cu Dan Voiculescu. Apoi pune imaginile pe o caseta si vine in redactie pentru a-i inmina caseta reporterului insarcinat cu elaborarea stirii. Reporterul stie ca acelea sint imaginile "oficiale" si, la montaj, nu trebuie folosite altele. In procesul de elaborare a stirii propriu-zise intervine si un trimis de la partid. Initial erau Vicentiu Purcarea si deputata Ionica Popescu, sefa biroului de presa al partidului. Vicentiu era consilierul personal al lui Dan Voiculescu, dar locul sau a fost luat recent de Mihai Motoc.

Surse din Antena spun ca Motoc ar fi autorul celebrei sintagme cu "jurnalistii sint noii securisti", lansata zilele trecute de Dan Voiculescu. Trimisul de la partid elaboreaza si urmareste buna transmitere a mesajelor politice curente ale presedintelui PC. De multe ori, ei sugereaza reporterului care "sincroane" (declaratii filmate) cu Dan Voiculescu trebuie folosite si care nu. Odata schitata, stirea merge la montaj. Montajul reprezinta ultima parte a elaborarii unei stiri de televiziune.

La acest proces participa in mod direct Lucian Marinescu, consilierul de imagine al lui Dan Voiculescu, incadrat ca "director artistic" in Antena 1. El este, practic, seful tuturor celor care se ocupa de imaginea "domnului profesor". Lucian Marinescu asista in cabina de montaj la producerea stirii despre Voiculescu si, de multe ori, el este cel care preia sarcina producatorului, facind singur montajul. Marinescu se asigura de fiecare data ca nu apar, din greseala, mesaje subliminale nedorite.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.