MAE: Emil Neagu a fost eliberat gratie autoritatilor romne, prin intermediul ambasadei de la Abuja si a eforturilor depuse de autoritatile nigeriene. Politia nigeriana: Toti cei sapte au fost eliberati. Starea lor de sanatate este buna si au fost deja dusi la Port Hartcourt, sub paza serviciilor de securitate ale statului. Ct s-a platit?

Cei sapte straini, printre care un cetatean roman, luati ostatici in Nigeria, la 3 octombrie, au fost eliberati, sambata dimineata, la Port Hartcourt. Emil Neagu se va intoarce in tara in curand, iar colegii sai de la firma Petroconsult vor da o petrecere in cinstea eliberarii sale. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat eliberarea lui Neagu si multumeste autoritatilor nigeriene care s-au implicat in procesul de recuperare a celor opt.

Opt, pentru ca, dupa cate se pare, unul dintre cei rapiti, cetatean britanic, a murit in timpul detentiei, de malarie. Avand in vedere ca, pentru orice eliberare de ostatici, se plateste ceva, iar rapitorii au cerut bani, este mai mult decat evident ca rascumpararea celor sapte ostatici a avut un pret. Care, nu vom sti sigur niciodata. Putem tine cont doar de faptul ca, pe 9 octombrie, la o saptamana de la rapirea romanului, doi nigerieni, fiii unor importanti politicieni din Nigeria, erau eliberati, in Romania, de Curtea de Apel Cluj, intr-un dosar in care sunt cercetati pentru falsificare de bilete la ordin.

Potrivit purtatorului de cuvant al politiei nigeriene, Hza Iwendi, cei sapte ostatici eliberati sambata vor fi transferati societatilor la care sunt angajati. Oficialul nigerian nu a oferit detalii despre conditiile eliberarii. Potrivit unor informatii, cei sapte se afla sub protectia unei companii de securitate care isi desfasoara activitatea in zona petroliera. "Este o veste foarte buna si suntem foarte fericiti", a declarat un purtator de cuvant al companiei Exxon Mobil, confirmand eliberarea ostaticilor. Cei sapte straini - patru britanici, un roman, un malaysian si un indonezian - angajati ai unor companii subcontractante ai societatii americane Exxon Mobil (Sparrow Offshore et Oceaneering International), au fost rapiti de persoane inarmate in urma unui atac la o instalatie a companiei de la Eket, statul Akwa Ibom.

Mort in detentie

Unul dintre britanici, luat si el ostatic in Delta Nigerului, a murit de malarie in timpul detentiei, relateaza cotidianul Daily Mirror, in editia electronica de sambata. Paul Smith, in varsta de 30 de ani, tatal a doi copii, a intrat in coma si a murit la sfarsitul saptamanii trecute. Sotia lui Paul Smith, Paula, de 28 de ani, a aflat joi despre moartea acestuia. Ministerul britanic de Externe a anuntat ca a aflat o serie de informatii "neconfirmate" in legatura cu moartea unuia dintre ostatici. "Suntem foarte ingrijorati si facem tot ce putem. Suntem in contact permanent cu familiile lor, cu angajatorii si cu autoritatile nigeriene", se arata intr-un comunicat al ministerului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.