Sorin Antohi a demisionat din functiile academice detinute dupa ce s-a descoperit ca nu are titlul de doctor. Lumea academica vorbeste deja despre un prestigiu stirbit al intelectualitatii romanesti

Demisia lui Sorin Antohi, pe care si-ar fi depus-o, dupa cum sustine, inca de vineri la Central European University (CEU) din Budapesta, nu a surprins lumea academica romaneasca. Era un gest asteptat de cunoscutii si colegii sai de breasla, vazut ca singura iesire onorabila din aceasta situatie fara precedent.

Anuntul demisiei, pe care l-a trimis intr-un mesaj privat si profesorului Vladimir Tismaneanu, nu a fost insa insotit si de o explicatie.

De ce nu si-a sustinut niciodata teza, pregatita sub indrumarea academicianului iesean Alexandru Zub, cind parcursese toate etapele anterioare? De ce, in conditiile in care nu si-a sustinut-o, si-a asumat titlul de doctor?

In asteptarea unor raspunsuri de la Sorin Antohi, universitarii se gindesc la impactul pe care-l va avea acest caz nemaiintilnit in lumea academica internationala.

"Maladiile morale postcomuniste"

"Ne putem astepta ca orice intelectual roman care ajunge in strainatate, cel putin daca este din zona umanista, sa fie privit cu suspiciune", apreciaza Mircea Mihaies, de la Universitatea de Vest din Timisoara, considerind ca Sorin Antohi este "capabil insa sa sustina in fiecare an cite o teza".

"In lumea academica sint insa niste rigori pe care trebuie sa ti le asumi. Poti sa nu intri in sistem daca ti se par plictisitoare", mai spune Mircea Mihaies. "Este un caz trist, care m-a socat pentru ca nu inteleg cum i-a scapat acest lucru, cind el poate da zece doctorate", isi exprima nedumerirea si


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.