Europarlamentarul Claire Gibault declara, intr-o conferinta de presa de miercuri, ca demersul ei si al altor peste 400 de europarlamentari pentru deblocarea adoptiilor internationale este sustinut si de o serie de informatii pe care le-a obtinut in urma unor discutii cu copii de la Poiana Soarelui. Europarlamentarul a sustinut ca cei doi copii cu care a discutat i-ar fi recunoscut abuzurile din centru reclamate in scrisoarea trimisa in luna august Parlamentului European.

Gibault a mai spus ca acei copii ar fi trebuit sa fie adoptati international si ca tinerii i-au marturisit ca si-ar dori sa fie infiati de o familie straina. Cu alte cuvinte, ca exista copii in Romania care ar vrea sa fie adoptati international, pentru ca aici traiesc in conditii nepotrivite. Insa unul din cei doi copii cu care a discutat ne-a infirmat, acum o saptamina, continutul si implicarea in trimiterea scrisorilor ajunse pe masa europarlamentarilor. Mai mult, pe numele copiilor care ar fi semnat documentul in cauza nu s-a depus niciodata o cerere de adoptie internationala, potrivit Theodorei Bertzi, seful Oficiului Roman pentru Adoptii.

Scrisoare cu necunoscute

La inceputul lunii august, pe adresa Parlamentului European, a ajuns o scrisoare aparent semnata de sapte tineri care declarau ca traiesc in Complexul Educational Poiana Soarelui. In documentul care se intinde pe sapte pagini, tinerii ar reclama abuzuri din partea gardienilor si a mamelor sociale, conditii nepotrivite de trai si chiar obligatia de a munci la negru, la brutaria complexului si la supermarketuri ca Metro. Insa informatiile au fost infirmate de autoritati si de copii. Administratorul brutariei ne-a declarat ca au fost citiva copii pe vara acolo, insa au lucrat cu contracte de munca.

"Am vazut eu cecurile cu numele lor, pe care le-au fost bagati banutii", a spus acesta. La brutarie, am gasit si o fosta locatara de la Poiana Soarelui, in virsta de 18 ani, care ne-a declarat ca munceste acolo de citeva luni, "are contract de munca si primeste salariul minim pe economie". Cit despre acuzatiile din scrisoare cum ca fetele de la centru ar munci la negru in Metro, Mihai Impuscatu, administratorul firmei de curatenie cu care are contract supermarketul, ne-a aratat contractele de munca ale angajatilor si ne-a declarat: "Nu am avut nici o fata de la Poiana Soarelui niciodata".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.