Patriarhia Romaniei a comunicat, ieri, ca includerea personalului din conducerea cultelor religioase in proiectul de lege privind declararea si controlul averilor si conflictul de interese, precum si regimul incompatibilitatilor ar contraveni Constitutiei. Motivatia: "cultele religioase sunt autonome fata de stat... sunt libere si se organizeaza potrivit statutelor proprii, in conditiile legii".

O alta nemultumire a Bisericii este si aceea ca Ministerul Justitiei n-a consultat pe nimeni in ceea priveste statutul cultelor religioase din Romania. "Autonomia cultelor religioase presupune dreptul acestora de a hotari asupra organizarii bisericesti, a alegerii personalului de conducere si cu privire la administrarea si controlul averilor bisericesti", spune Patriarhia, precizand ca "ierarhii ortodocsi provin din randul personalului monahal care nu poseda si nu are dreptul sa dobandeasca avere personala".

"Potrivit interdictiei legale si canonice de a detine si dobandi averi personale pe durata exercitarii atributiilor lor canonice, statutare si regulamentare bisericesti, ierarhii BOR beneficiaza doar de bunuri comune din averea bisericeasca: resedinta, mijloc de transport, personal de intretinere etc", spune Patriarhia, care insista pe faptul ca "personalul clerical nu primeste un salariu de la bugetul de stat, ci doar o contributie la salarizare in compensatie pentru proprietatile bisericesti inca exploatate de stat - care intra sub incidenta legii impozitului de venitul global".

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.