Un om de afaceri roman a fost arestat, in noaptea de marti spre miercuri, de un tribunal nigerian. El este acuzat de spionaj pe motiv ca, impreuna cu alte persoane, ar fi incercat sa intre in posesia unor informatii secrete de stat. Alaturi de el, sunt acuzati trei nigerieni, un israelian, doi irlandezi si un rus. Informatia a fost confirmata ieri de Ministerul Afacerilor Externe, care a precizat insa ca nu este vorba despre spionaj, ci de o infractiune "pur economica".

Romanul inculpat in Nigeria este, potrivit Agentiei France Presse, Bogdan Dumitrescu (de 50 de ani), director regional la o firma locala de anvergura internationala. Desi alaturi de Bogdan Dumitrescu sunt acuzate alte sapte persoane, trei nigerieni, un israelian, doi irlandezi si un rus, la termenul de marti, la Inalta Curte Federala din Abuja (capitala Nigeriei), s-au prezentat doar sase inculpati. Irlandezul Michael Quinn si rusul Nikolai Salnikov au fost dati in urmarire internationala de catre autoritatile nigeriene.
In ceea ce priveste infractiunile pentru care sunt judecati, nigerienii sunt acuzati ca ar fi obtinut, reprodus si transmis informatii secrete de stat catre presupusi spioni, ceilalti, printre care si romanul, fiind suspectati ca, in perioada ianuarie 2004-iunie 2006, ar fi incercat sa obtina informatii din Nigeria, in profitul tarilor din care provin.

Potrivit rechizitoriului, citat de presa straina, cei cinci straini ar fi colaborat cu trei oficiali din cadrul Ministerului nigerian al Apararii, pentru a obtine informatii "legate de o locatie protejata". Informatia urma sa fie transmisa atasatului pentru Aparare din cadrul Ambasadei Rusiei in Nigeria, precizeaza documentele din instanta, citate de Jerusalem Post.
Judecatorul Binta Murtala-Nyarko a stabilit data urmatoarei infatisari pentru 21 noiembrie, inainte de a dispune retrimiterea suspectilor in arest.
Cei sase inculpati risca o pedeapsa de pana la 14 ani de inchisoare, in cazul in care vor fi gasiti vinovati.

Ministerul israelian de externe: Infractiunea a avut caracter comercial

Acuzatia de spionaj care planeaza asupra cetateanului roman Bogdan Dumitrescu a fost insa infirmata de reprezentantii Ministerului israelian de Externe.

Purtatorul de cuvant al institutiei a sustinut, citat de editia electronica a Jerusalem Post, ca infractiunile de care sunt acuzati romanul, israelianul si irlandezii nu au legatura cu spionajul, fiind vorba doar despre o infractiune "pur comerciala". Infractiunea a avut un caracter "pur comercial" si nu a fost "politica sau legata de spionaj", a declarat purtatorul de cuvant israelian.

Arestarea lui Bogdan Dumitrescu a fost confirmata si de ambasadorul roman din Nigeria, Emil Rapcea. El a declarat, citat de un post de televiziune, ca Dumitrescu nu lucreaza pentru statul roman, fiind director regional la o firma locala de anvergura internationala. "Noi am stiut de la inceput de proces si i-am acordat asistenta consulara. Mai mult de atat nu putem face", a mai adaugat Emil Rapcea.

Ambasada Romaniei de la Abuja ii acorda asistenta juridica

Potrivit unui comunicat al MAE, Bogdan Dumitrescu a fost retinut (arestat - n.n.) luni de autoritatile nigeriene sub acuzatia de detinere, preluare si copiere de documente clasificate, iar marti dosarul cetateanului roman a fost inaintat Tribunalului Federal din Abuja, unde i s-au prezentat acuzatiile mentionate. "Acuzatiile formulate de autoritatile nigeriene au fost insa respinse de cetateanul roman.

Prin urmare, Tribunalul a stabilit un nou termen pentru discutarea cazului, respectiv 21 noiembrie. Conform responsabilitatii ce ii revine pe linia protejarii cetatenilor romani aflati pe teritoriul altor state, Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasada de la Abuja, a acordat asistenta de specialitate cetateanului roman si va continua sa-l sprijine pe acesta pe tot parcursul procesului intentat de autoritatile nigeriene", sustine Ministerul de Externe, precizand ca romanul se afla in Nigeria in calitate de persoana particulara, in baza unui contract individual cu o firma nigeriana, cu sediul in Lagos.

Surse confidentiale ne-au informat ca este vorba despre societatea mixta cu capital nigerian si strain Petroconsult, care ii va asigura apararea in tribunal.
Contactati telefonic, reprezentantii MAE au refuzat sa comen-teze aceasta informatie.

Romanul rapit saptamana trecuta lucra in Nigeria prin Petroconsult

Saptamana trecuta, un alt angajat roman al Petroconsult, Emil Neagu (58 de ani), a fost rapit dintr-un complex de locuinte. Directorul Petroconsult (una dintre cele doua societati care a intermediat ca acesta sa lucreze in Nigeria), Mircea Laba, a declarat luni ca a primit un e-mail de la profesorul R.A. Bello, reprezentant al firmei nigeriene Nautilus, in care acesta ii spune ca "sunt sperante ca totul se va termina cu bine" in cazul muncitorilor rapiti in Delta Nigerului.

Intrebat daca reprezentantii companiei nigeriene Nautilus, cealalta companie care a intermediat ca Emil Neagu sa lucreze pentru Exxon Mobil, au specificat daca rapitorii au cerut vreo suma de bani in schimbul muncitorilor rapiti, directorul Petroconsult a declarat ca acestia nu i-au spus nimic despre valoarea unei eventuale rascumparari. Cei sapte barbati, patru scotieni, un roman, un malaezian si un indonezian, care lucrau pentru companii ale societatii petroliere americane Exxon Mobil - Sparrow Offshore si Oceaneering International - au fost rapiti saptamana trecuta de niste barbati inarmati, care au atacat o instalatie a companiei la Eket, in statul Akwa Ibom. In timpul atacului au fost ucisi doi angajati nigerieni. Potrivit cotidianului The Guardian, o grupare neidentificata ar fi revendicat rapirea si ar fi cerut o recompensa de circa 21 de milioane de lire sterline (17 milioane de euro) in schimbul eliberarii lor.

Petroconsult are 9 parteneri de afaceri in Lagos

Partenerii de afaceri ai Petroconsult din Nigeria sunt Chiyoda Nigeria Ltd. - Lagos, Comerint Nigeria Ltd. - Lagos, Chrome Oil Services Ltd. - Lagos, Mobil Producing (Nigeria) Unlimited - Lagos, Nautilus Nigeria Engineering&Construction Ltd. - Lagos, Nigerian National Petroleum Corporation - Lagos, Shell Petroleum Development Company of Nigeria Ltd. - Lagos, Texaco Overseas (Nigeria) Petroleum Company Unlimited (Topcon) - Lagos, Zakhem International Construction Nigerian Ltd. - Lagos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.