Decanul Baroului Bucuresti a anuntat ca, incepand de azi toti avocatii isi vor opri activitatea. Acest lucru inseamna ca membrii barourilor nu vor mai pleda in procese, nu vor asigura asistenta juridica si nici consultanta in perioada protestului

Avocatii spun ca nu din vina lor s-a ajuns in aceasta situatie, ci din cauza procurorilor de la Parchetului General care nu au solutionat plangerile penale pe care avocatii din Baroul oficial le-au depus impotriva celor pe care ii numesc avocati-fantoma. Dupa ce au vazut ca autoritatile nu au dat semne ca vor sa ia masuri concrete pentru a elimina barourile alternative, avocatii au hotarat sa-si opreasca activitatea in aceasta saptamana. "Promisiuni primim de 4 ani de zile. Vrem si rezultate concrete"- au spus avocatii, nemultumiti de negocierile cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, si cu noul procuror general, Laura Codruta Kovesi.

Toti cei 9000 de avocati din tara, membri ai baroului oficial, sunt hotarati sa protesteze pana cand le va fi rezolvata problema. Cu toate consecintele, s-au hotarat sa nu mai intre deloc in salile de judecata timp de o saptamana. Azi, la tribunalul Bucuresti si la Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt programate 14 recursuri impotriva arestarii preventive, 8 cereri de eliberare din arest ale unor acuzati de talharie, 7 cereri de intrerupere a pedepsei cu inchisoarea si 5 contestatii la executarea unei astfel de pedepse. Aceasta greva pe care o fac avocatii va fi mana cereasca pentru infractorii care, fara asistenta juridica, dupa ce vor incalca legea nu vor mai putea fi retinuti sau anchetati, indiferent de gravitatea faptelor comise.

De la aceasta greva fac exceptie avocatii din Baroul Cluj deoarece s-au hotarat sa fie mai putin radicali, astfel ca vor onora cererile de asistenta juridica in cazurile grave. Astfe, ei au decis sa sa onoreze cererile de asistenta juridica in cazurile grave, cum ar fi omor, viol, talharie si lovituri cauzatoare de moarte.
Potrivit unei estimari care reiese din statisticile anuale ale Politiei, pe timpul protestului avocatilor, care incepe azi, aproape 20 de infractori periculosi ar putea fi pusi in libertate zilnic.

Politistii si procurorii spun ca protestul avocatilor nu ii va opri sa faca descinderi si sa retina infractori. Dar stiu ca multi dintre acestia vor scapa dupa 24 de ore. Vor invoca in fata instantei lipsa avocatului si, conform legii, judecatorii ii vor elibera. Politistii si procurorii spun ca protestul avocatilor nu ii va opri sa faca descinderi si sa retina infractori. Dar stiu ca multi dintre acestia vor scapa: vor invoca in fata instantei lipsa de aparare, iar magistratii vor fi nevoiti sa respecte legea si sa-i elibereze din lipsa de procedura.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.