Noul procuror general a dat asigurari ca mass-media va primi toate informatiile necesare iar relatia cu presa va fi cu totul alta decat cea abordata de predecesorii sai

Laura Codruta Kovesi a preluat ieri, in mod oficial postul de procuror General al Romaniei. Ceremonia de instalare in functie a avut loc la sediul Ministerului Public, in prezenta ministrului Justitiei Monica Macovei. Cu aceasta ocazie, ministrul Macovei i-a recomandat proaspatului procuror general sa faca ce n-a facut Ilie Botos, adica sa inceapa de urgenta reformarea Ministerului Public cu avertismentul ca i se va pune bete in roate... din interor.

Poaspat investita ca procuror general al Romaniei Laurei Kovesi i s-a cerut de catre Ministrul justitiei Monica Macovei sa inceapa in cel mai scurt timp reformarea Ministerului Public. Macovei i-a cerut sa faca, mai intai, o evaluare interioara din punct de vedere organizatoric si managerial, atat a directiilor din Parchetul General, cat si a parchetelor din teritoriu, respectiv o evaluare a modului in care se lucreaza, cum sunt distribuite fondurile si in ce priveste dotarile existente, adica o "echilibrare si o restructurare a Ministerului Public", avand in verere ca raportul Comisiei Europene mentioneaza ca Ministerul Public este inca nereformat, prin urmare trebuie luate masuri in acest sens.

Pe de alta parte, Monica Macovei a atentionat-o pe Laura Codruta Kovesi ca va intampina o rezistenta, din interior, la proiectele de reforma si i-a recomandat ca reforma sa se faca pe o perioada scurta de timp. "Asa cum am intalnit si eu in prima parte a mandatului meu, va exista o rezistenta din partea a unor din sistem. Eu ii doresc noului procuror general sa aiba puterea sa reziste la aceasta rezistenta si sunt convinsa ca o are. As vrea ca, in scurt timp, sa avem un altfel de Parchet General si altfel de unitati de parchete in tara, mult mai eficiente", a adaugat ministrul Justitiei. La finalul discursului, Monica Macovei a aratat ca Ministerul Public trebuie sa-si modifice imaginea negativa, pe care o are in prezent, si de aceea este nevoie de o noua relatie cu presa.

De aceeasi parere este Laura Codruta Kovesi, ea declarand ca va reforma Ministerul Public, principalele sale tinte fiind eficientizarea activitatii procurorilor si o mai buna relatie cu presa. "Schimbarea pe care doresc sa o facem de astazi (n.red. ieri) se va reflecta in mod direct asupra imaginii Ministerului Public, care din pacate, in prezent, este etichetat ca fiind o institutie pasiva. Ne gandim ca tinta acestor transformari sa fie cresterea eficientei muncii procurorului, dublata de o buna pregatire profesionala", a precizat Kovesi.

Ea a aratat ca va demara o evaluare a activitatii desfasurate, pana in prezent, de Ministerul Public, axandu-se pe doua directii, respectiv probleme de personal si problemele activitatii procurorilor. Kovesi a promis ca, dupa ce va face aceasta evaluare, care va dura, probabil, cateva saptamani, va invita ziaristii la o conferinta de presa si va face publice concluziile evaluarii si masurile pe care intentioneaza sa le ia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.