Lucratorii vamali iau mita pentru ca au salarii mici si nu cunosc legislatia si procedurile in vigoare. Aceasta este concluzia care s-ar putea trage in urma sondajului CURS efectuat, in perioada august - septembrie, in randul a 80 de functionari vamali si 121 de societati care au legatura cu vama

Cu toate acestea, reprezentantii Autoritatii Nationale a Vamilor considera ca fenomenul de coruptie din sistemul vamal este in scadere, anul trecut delegatii societatilor platind sume neoficiale catre functionari vamali de aproximativ 11.500 de euro.

Pentru diminuarea acestui fenomen, care ar putea dura insa destul de mult, seful ANV, Gelu Diaconu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca va propune o serie de masuri. El a adaugat ca salariile vamesilor sunt cuprinse intre 400 si 1.200 de lei, fara sporuri, dar ca majorarea acestora nu este o solutie imediata, vamesii continuand sa fie tentati sa-si rotunjeasca veniturile.

Solutie: eliminarea contactului direct intre vamesi si firme

Una dintre masurile propuse de seful ANV pentru scaderea coruptiei este eliminarea contactului direct intre vamesi si reprezentantii firmelor economice si efectuarea unor verificari interne stricte.

"Sute de vamesi au fost sanctionati administrativ, in timp ce pentru unii am sesizat procurorii anticoruptie", a adaugat Diaconu. Acesta a anuntat ca anul viitor se va asigura un serviciu de permanenta, pe timp de sase luni, la frontierele de sud si est, rolul vamii romanesti devenind mult mai important, fiind granita Uniunii Europene.

Potrivit sondajului, 77 % dintre vamesi considera ca au dificultati in implementarea uniforma a reglementarilor, deoarece acestea sunt impovarate de instructiuni aditionale si sunt imprecise, in timp ce 66 % sustin ca ofiterii vamali au o autoritate destul de extinsa in interpretarea procedurilor vamale.

In ceea ce priveste "platile neoficiale", 22% au afirmat ca le-ar primi in schimbul scurtarii timpului de efectuare a operatiunilor, 20 de procente acceptandu-le pentru a inchide ochii daca lipseste vreun document necesar vamuirii si 16% pentru acordarea unei incadrari tarifare avantajoase, dar ilegale.

Dintre reprezentantii firmelor care au legatura cu vama, 22% sustin ca sunt nemultumiti, in timp ce 69% apreciaza activitatea vamilor drept imbunatatita in ultimii doi ani. Cu toate acestea, reprezentantii societatilor au recunoscut ca, anul trecut, au dat 139 de spagi, cu o medie de 83 de euro fiecare.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.