Ani la rand, reteta imbogatirii intr-o Romanie macinata de saracie si de coruptie a presupus detinerea unei functii importante in stat ori controlarea mecanismului, direct sau indirect. Din ciclul "Nu ma intrebati cum am facut primul milion", seful Consiliului Judetean Satu-Mare, Stefan Szabo (UDMR), a reusit sa-si mareasca averea cu aproape 2,5 milioane de euro in numai 70 de zile, potrivit unei plangeri depuse la DNA.

Detinatori absoluti ai puterii pe plan regional, baronii locali sunt o specie de imbogatiti ai Romaniei postdecembriste. Atotputernici ridicati prin exploatarea slabiciunilor societatii, ei sunt de cele mai multe ori deasupra legii. Indiferent de culoarea politica "gratie" careia au fost parasutati in posturi-cheie ale statului, acesti inalti functionari au capatat, curand de la instalare, trasaturi comune deloc onorante si absolut incompatibile cu notiunea de functionar european.

ZOON POLITIKON

Celebra expresie a lui Rokefeller, "Nu ma intrebati cum am facut primul milion", pare sa fie sloganul de capatai al noii specii mioritice de imbogatiti. Pusi in slujba cetatii, acesti baroni locali sunt de fapt un tip de "zoon politikon" (animal politic) degenerat de suprematia propriului interes, in dauna binelui public, general. Asa se explica si faptul ca in loc sa creasca urbea pe care o conduc, sporesc de fapt averile personale.

Apartamente, case, vile, terenuri, conturi "grase" sunt rezultatele "muncii" lor depuse pentru incheierea si derularea unor afaceri "atrase" de influenta pe care acesti sefi ai administratiilor locale o detin. Nicolae Mischie, Gheorghe Savu, Marian Oprisan si Bebe Ivanovici sunt numai cateva exemple din PSD, partidul care a consacrat baronii locali, dar "baronita" s-a intins si la alte formatiuni politice. Stefan Szabo, reprezentant al UDMR si presedinte al Consiliului Judetean Satu-Mare, "candideaza" cu sanse mari de acces in aceasta categorie? Raspunsul la aceasta intrebare se afla in mainile altor autoritati ale statului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.