Cristian Colteanu, ambasadorul Romaniei in Italia, a reactionat prompt fata de materialul "O etnie mereu pe pagina infractionalitatii" care a aparut marti in editia electronica a cotidianului italian conservator "Il Tempo", in care imigrantii romani din Italia sunt descrisi ca fiind "rasa cea mai violenta, periculoasa si capabila sa ucida pentru un pumn de maruntis".

"Este un articol care inca de la titlu ni s-a parut nu doar jignitor, ci cu totul rau intentionat in a descrie in modul cel mai sumbru nu o persoana, nu un grup, ci o intreaga comunitate, aceea romaneasca, stabilita si care munceste in Italia. Plecand de la episoade izolate, cu extrapolari disproportionate, Augusto Parboni (...) ajunge sa descrie intreaga comunitate de romani 'italieni>> ca pe o banda de criminali, o grupare mafiota, vinovata de toate relele din Peninsula", precizeaza Colteanu, intr-o scrisoare cu rol de replica trimisa de ambasador conducerii publicatiei italiene.

Augusto Parboni a manipulat date statistice

Ambasadorul roman la Roma considera ca Augusto Parboni, semnatarul materialului, nu ezita "sa manipuleze statistici si date" referitoare la fenomenul infractional din Italia.

"In schimb, cu un minimum de curiozitate profesionala, rasfoind 'Note asupra sigurantei in Italia>> publicate la 14 august 2006 de Ministerul italian de Interne, el ar fi putut observa atat ca numarul cetatenilor romani arestati pentru furturi in orase este mult mai mic decat cel citat, cat si ca exista o stransa cooperare intre organele specializate de politie romane si italiene, pentru reducerea fenomenului infractional, 'izolat>> sau organizat, din ambele tari", a afirmat ambasadorul roman.

"Vreau sa va asigur, insa, domnule director, ca o asemenea imagine este nu doar partiala, ci si cu totul nedreapta. Si spun acest lucru in cunostinta de cauza, gandindu-ma la sutele de mii de romani care in Italia au gasit o casa si un loc de munca", sustine Colteanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.