"Cotidianul" a avansat ieri, in premiera, o suma ipotetica pentru o eventuala unire a Republicii Moldova, la fel de ipotetica.

Fara un model coerent de unificare a doua economii, rezultatul a fost unul aproximativ, perfectibil, insa cel putin unul de la care se poate pleca: in cinci ani, a reiesit o suma cuprinsa intre 30 si 35 de miliarde de euro, pe care ne-am asumat-o ca atare.

In efectuarea acestui calcul, ne-am referit la cheltuielile economice legate de primul moment, cel al aderarii, precum o uniune monetara, securizarea frontierelor, refacerea infrastructurii, unificarea administrativa sau cheltuiala bugetara pe cap de cetatean. Repetam cele spuse si in editia noastra de ieri: demersul nu a fost unul pro sau contra unificarii si nu s-a vrut sub nici o forma o instigare la indiferent ce. In ciuda vocilor care ne acuza ca sprijinim o varianta sau alta, mentionam, din nou, ca a fost vorba despre un simplu exercitiu de calcul, pe marginea unui subiect amplu discutat, dar a carui valoare nu a mai fost calculata, anterior, niciodata.

O cifra exacta este greu, daca nu cumva imposibil, de calculat fara un alt model in afara de cel german, care nu poate fi insa aplicat si in cazul nostru (cheltuielile pentru a aduce cit mai rapid Germania de Est la nivelul Vestului s-au ridicat, in cinci ani, la o suma cuprinsa intre 750 si 850 de miliarde de marci sau intre 375 si 425 de miliarde de euro, de patru ori PIB-ul Romaniei). "Cotidianul" a acceptat aceasta provocare, a oferit o suma.

Pro si contra

In editia de astazi, am mizat pe reactiile unora dintre cele mai vizibile voci ale specialistilor economisti ai Romaniei. Parerile privind demersul nostru sint, asa cum ne asteptam, impartite. Majoritatea sint de parere ca suma oferita de modelul nostru de calcul este una bruta si care nu tine seama de o serie de factori de finete. In acelasi timp, cea mai mare parte a specialistilor apreciaza existenta unei sume, a unui ordin de marime, de la care se poate pleca in eventualele dezbateri viitoare pe tema unirii Basarabiei cu Romania.

Ecouri peste Prut

Calculul facut de "Cotidianul" pe tema costurilor unei eventuale unificari cu Basarabia a avut ecouri si peste Prut. Varianta electronica a "Jurnalului de Chisinau" gazduieste o serie de comentarii legate de articolul aparut in editia noastra de ieri, unele critice, altele pozitive. Mai multe detalii puteti afla accesind http://www.jurnal.md/comments.php?id=5494&cat=4&editie=


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.