Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007, presedintele Comisiei Europene va fi nevoit sa inventeze efectiv doua noi portofolii in Comisie, pentru reprezentantii Romaniei si Bulgariei. Chiar daca Tratatul de la Nisa prevede ca atunci cand UE va avea 27 de membri, numarul comisarilor va putea fi mai mic decat al statelor membre, portofoliile urmand sa fie ocupate prin rotatie, aceasta prevedere va intra in vigoare numai in 2009, odata cu inceperea mandatului de catre o noua Comisie.

Pana atunci, Barroso, care de altfel se declara multumit de modul in care institutia pe care o conduce functioneaza in prezent, are doua alternative, despre care se vorbeste intr-un material din editia de ieri a cotidianului francez Le Monde. Barroso are de ales: fie sa creeze niste portofolii transversale, adica portofolii care sa combine atributii apartinand in prezent mai multor comisari, cum ar fi imigratia sau simplificarea legislatiei; fie, din contra, sa scindeze unul dintre portofoliile existente deja, cum s-ar putea face cu cel al sanatatii si protectiei consumatorilor, detinut in prezent de cipriotul Markos Kyprianou.

In plus, presedintele Comisiei trebuie sa fie atent, cand creeaza cele doua noi portofolii si numeste candidatii potriviti sa le ocupe, la parerea parlamentarilor europeni, care vor audia persoanele propuse de la Bucuresti si Sofia. Barroso va cauta sa evite o situatie ca aceea din 2004, cand parlamentarii europeni au respins propunerea crestin-democratului italian Rocco Buttiglione din cauza declaratiilor homofobe si misogine ale acestuia.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.