Compania miniera Gabriel Resources, implicata in dezvoltarea proiectului aurifer Rosia Montana, intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa achizitioneze drepturile de proprietate asupra terenului necesar pentru a incepe constructia minei in primavara viitoare, a declarat, luni, presedintele companiei, Alan Hill, potrivit unui comunicat al companiei.

"In acest scop, compania intentioneaza sa inceapa sa cumpere casele din satul Rosia Montana de la data de 9 octombrie", a spus Hill intr-o conferinta care a avut loc la Denver, in statul american Colorado.
Hill a subliniat ca, in cel de-al treilea trimestru, Gabriel Resources a finalizat faza consultarilor publice din cadrul procedurii de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM), luand parte in 16 dezbateri programate de Guvernul Romaniei, dintre care 14 in Romania si 2 in Ungaria.

Ca urmare a intalnirilor, Hill a precizat ca firma asteapta o lista cu intrebari din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).
Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a precizat la jumatatea acestei luni ca ministerul trebuie sa primeasca, la data de 30 septembrie, intrebarile de la cele doua consultari publice desfasurate in Ungaria, dupa care va urma etapa de completare a studiului EIM, ce trebuie parcurs si de titularul proiectului, precizeaza Mediafax.

Sulfina Barbu a declarat ca ministerul pe care il conduce nu are un termen pentru eliberarea acordului de mediu al exploatarii miniere de la Rosia Montana, intrucat procedura de avizare este complexa. Odata ce va primi aprobarea, compania intentioneaza sa inceapa constructia minei in primavara lui 2007, urmand ca primul lingou de aur sa fie turnat in primavara lui 2009, a adaugat Hill.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.