In emisiunea 100% de miercuri, 20 septembrie a.c., Robert Turcescu a intrebat-o pe Mona Musca daca a iesit vreodata cu studentii straini la un picnic sau la un pahar de vin. Ea a negat orice astfel de intalniri. Si-a amintit insa ca i-a dus pe studentii din Zimbabwe in gara, pentru ca acestia nu vazusera niciodata cum arata un tren. Printre ei, trebuie sa se fi aflat si Sunungurai Hama, zis Sony, liderul studentilor veniti din Zimbabwe. Probabil din cauza (sau datorita?) acelei vizite ghidate de tovarasa Mona, lui Sony au inceput sa-i placa asa de tare trenurile incit a incercat mai multe feluri de calatorii cu acest mijloc de transport. Din pacate pentru el, ultima dintre aceste calatorii a fost chiar spre lumea de apoi. Se intimpla prin anii ’80, in imprejurari bizare, la Rimnicu Sarat, cind incepuse anul al III-lea de facultate. Versiunea oficiala a fost ca zimbabwezul a incercat sa se urce intr-un tren din mers, fiind beat. Colegul lui de banca din scoala de aviatie, care il cunostea de trei ani, constesta povestea tovarasilor, intrucat Sony nu bause niciodata. La ceremonia funerara, colegii nu au putut sa-l vada, pentru ca sicriul a stat inchis tot timpul. Sony a fost inmormantat la cimitirul din Buzau.

De ce ne intereseaza Sony? Pentru ca el era un fel de comandant al unei grupari de revolutionari, fideli lui Robert Mugabe. La treizeci si ceva de ani, Sony avea deja grad de colonel si mai facuse deja o facultate. A sosit in Romania in ’77, cu o grupa de studenti, si a stat un an la Timisoara, unde a invatat romana, dupa care a intrat la Scoala Militara de Aviatie "Aurel Vlaicu", de la Bobocu-Buzau. Grupa a urmat scoala de aviatie sau alte institute militare. La "Aurel Vlaicu", studentii din Zimbabwe erau impartiti in doua factiuni: unii ii erau fideli lui Mugabe, care in acea perioada nu ajunsese inca presedinte, iar altii dimpotriva.

Dosarele studentilor straini, care au urmat scoli militare in Romania, ar trebui sa se gaseasca in arhiva DGIA, actuala Directie Generala de Informatii a Apararii. In acelasi timp, dat fiind faptul ca Sony urma sa studieze intr-o institutie militara, pesemne ca Mona Musca a lucrat inclusiv pentru Directia IV Contrainformatii Militare, a fostei Securitati. Nu este exclus ca Sony sa fi fost asasinat, de fapt, pe teritoriul Romaniei, unde s-au mai petrecut astfel de intamplari. Fratele lui Ghadafi a fost executat tot in Romania. I s-a inscenat un accident de vanatoare, unde fusese invitat chiar de Ceausescu. Cel care l-a execuat este ofiterul de Securitate Tecsan, care a facut arte martiale la Moscova. Brigada Antitero, de pe langa Directia V Securitate si Garda a fost organizata de Tecsan. Tot el a pregatit si brigada antitero de la aviatie.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.