Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va penaliza cu pana la doua milioane de euro firmele care repara autostrada Bucuresti - Pitesti, din cauza calitatii slabe a lucrarilor, a anuntat, ieri, ministrul Radu Berceanu. Totodata, Berceanu a decis sa il schimbe pe directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Liviu Damboiu, considerand ca acesta "se pierde in detaliile tehnice".

Deoarece straturile de uzura prezinta deficiente, existand anumite denivalari, MTCT a sistat plata, pana la remedierea deficientelor, pentru compania de constructii care se ocupa cu reparatiile autostrazii Bucuresti - Pitesti. Berceanu a precizat ca ministerul nu este dispus sa plateasca o lucrare care nu este bine realizata si ca vor fi aplicate penalizari cuprinse intre unu si doua milioane de euro, valoarea totala a lucrarii ridicandu-se la 30 milioane de euro. "Ca termen de realizare, compania a primit o bila alba deoarece au fost finalizate mai devreme cu 10 zile, insa ca realizare a stratului de uzura a primit o bila neagra.

Problemele semnalate sunt legate de planeitatea tronsonului finalizat recent. Am oprit platile catre companie pentru portiunile unde au fost sesizate defectiuni, iar la final vom evalua calitatea lucrarii in asamblu. Daca nu se vor respecta termenele de finalizare, vom penaliza din nou compania, astfel incat sumele ar putea ajunge la cateva milioane de euro", a explicat Berceanu. Lucrarile de reparatii a 23 de kilometri ale autostrazii Bucuresti - Pitesti au fost efectuate de un consortiu de firme compus din Euroconstruct, PA&Co International si Search Corporation.

Seful Companiei Nationale de Autostrazi va fi schimbat din functie

Ministrul transporturilor s-a declarat nemultumit de activitatea sefului CNADNR, Liviu Damboiu, avand in plan inlocuirea acestuia din functie. Berceanu a spus despre seful CNADNR ca "este prea tehnic si intra in profunzimea lucrurilor". Cu toate ca ministrul pare hotarat in ceea ce priveste inlocuirea lui Damboiu, nu a precizat totusi cand se va intampla acest lucru si mai ales cine va ocupa functia. La inceputul lunii septembrie, MTCT a anuntat ca va fi sanctionata conducerea CNAPDR deoarece a dat publicitatii informatii eronate privind data finalizarii lucrarilor de pe autostrada Bucuresti - Pitesti.

Cai de rulare inaugurate cu ocazia Sommet-ului

Ministrul Berceanu a inaugurat, ieri, primele doua cai de rulare si breteaua de degajare de pe Aeroportul International "Henri Coanda". Caile de rulare au o lungime de 2,2 km, valoarea lucrarii fiind de aproximativ 19 milioane de euro. "Cele doua cai de rulare vor elibera pista in timp util pentru a permite aterizarea altor avioane. Prin extinderea caii de rulare Oscar si a bretelei de degajare rapida Victor, capacitatea pistei va creste cu aproximativ 30%", a explicat Berceanu. Potrivit aceleiasi surse, inaugurarea celor doua cai de rulare si a bretelei de degajare a fost prioritara in conditiile in care peste 63 de presedinti de stat vor sosi in Romania cu ocazia Sommet-ului Francofoniei. Din estimarile facute, numarul aeronavelor care vor ateriza in perioada Sommet-ului va fi de 20, trei sferturi dintre acestea urmand sa soseasca in prima zi a evenimentului.

Tiriac si Becali vor fi expropriati

Programul de modernizare a Aeroportului "Henri Coanda" prevede si extinderea acestuia, in zona urmand sa fie facute exproprieri. Printre proprietarii care risca sa fie expropriati se numara Gigi Becali si Ion tiriac. "Proprietarii viseaza ca vor da terenurile la preturi mult mai mari, noi visam sa luam terenurile prin legea exproprierilor, iar la sfarsit cand ne vom trezi cu totii vom vedea care vis a fost mai realist", a declarat ministrul Berceanu.

Acesta a adaugat ca a avut discutii cu tiriac si cu Becali, cel din urma dovedindu-se mult mai intelegator. "Becali a fost de acord pentru ca oricum va primi mai mult decat a platit pentru terenuri. El a achizitionat terenurile pentru procuparile anterioare. O sa devina aviator si se va apropia de Dumnezeu si de lumina", a glumit Berceanu referindu-se la negocierile cu Becali.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.