Invitat la forumul "Viitorul Uniunii Europene dupa aderarea Romaniei si Bulgariei", organizat de compania germana Bertelsmann (fost proprietar, indirect, prin intermediul Gruner & Jahr al cotidianului "Evenimentul Zilei"), presedintele Traian Basescu a ratat, ieri, cea mai importanta intalnire pe care o avea programata in timpul vizitei sale in Germania, cea cu Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germania.

Intrevederea, care urma sa dureze un sfert de ora si sa aiba loc in pauza de cafea a lucrarilor forumului Bertelsmann, a fost anulata dupa ce Angela Merkel a parasit in graba cladirea Ministerului de Externe german, imediat dupa ce a sustinut un discurs de circa 20 de minute despre viitorul Europei dupa 1 ianuarie 2007, data la care Germania va detine presedintia UE. Anularea intalnirii la nivel inalt, programata pentru ora 17.00, a fost confirmata de purtatorul de cuvant al presedintiei, Adriana Saftoiu, care a anuntat ca motivul modificarii programului cancelarului german a fost un accident de tren petrecut in nord-vestul Germaniei, in urma caruia doua persoane si-au pierdut viata si alte cel putin 20 au fost ranite.

Astfel, principalul scop al vizitei presedintelui Basescu in Germania - acela de a se asigura de sustinerea pe care Angela Merkel o poate asigura astfel incat Germania sa ratifice, pana la finele anului, Tratatul de aderare a Romaniei la UE - a esuat. Cu toate acestea, presedintele Basescu a reusit totusi, ieri, sa aiba o intalnire cu presedintele Bundestag-ului, Norbert Lammert, ocazie cu care oficialul german a asigurat de sprijinul pe care tara sa o acorda aderarii Romaniei la UE.

Pe parcursul manifestarii din Germania - la care au participat Angela Merkel, Jose Manuel Barroso (presedintele Comisiei Europene), Dominique de Villepin (premierul Frantei), Guy Verhofstadt (premierul Belgiei) si Ferenc Gyurcsany (premierul Ungariei) - Traian Basescu a pledat in favoarea ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE, subliniind ca "Romania mai are inca unele probleme, dar acestea nu trebuie sa impiedice aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie anul viitor". Ieri, in incheierea vizitei pe care a desfasurat-o in Germania, presedintele Basescu a participat la prima sesiune a forumului Bertelsmann, cu tema "Balcanii si Marea Neagra - un test-cheie pentru Europa".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.