Mitropolia Moldovei si-a construit o pensiune pentru pelerini in Parcul National Ceahlau, fara a detine terenul si avizele de mediu

Pentru casa de pelerini ridicata in arie protejata nu exista nici o aprobare de mediu, motiv pentru care Mitropolia a fost data in judecata de Asociatia Salvamont si fundatia internationala World Wildlife Fund. Procesul se afla inca pe rol, dar constructia e aproape gata.

O adresa, nu un acord

Comisarul Marius Barbulescu, de la Garda de Mediu Bucuresti, ne-a declarat ca doi comisari au descins ieri la casa de pelerini, desi "constructia este completa, acoperisul e facut, mai au de lucru doar la utilitati. Singurul lucru pe care il putem noi face este sa le impunem niste conditii foarte severe". Si Constantin Pavel, de la Garda de Mediu Neamt, afirma ca institutia pe care o conduce a sistat lucrarile in 2004 si, "dupa citeva luni, au obtinut o adresa de la Ministerul Mediului, condus la acea vreme de Speranta Ianculescu, care spunea ca pentru reamenajare nu este necesar acordul de mediu. In baza acestei adrese, ei si-au vazut de treaba, cu toate ca se aflau chiar in zona de protectie speciala, in care nu au voie sa construiasca".

Politica faptului implinit

Laurian Gheorghe, de la Departamentul biodiversitate al Ministerului Mediului, precizeaza ca "adresa Sperantei Ianculescu nu reprezinta un acord sau un aviz, ci doar o precizare bazata pe legislatia de la acea vreme". Stefan Gal, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Piatra-Neamt, declara ca, "din punctul de vedere al reglementarii, noi nu am emis nici un acord pentru acel obiectiv".

"Acum nu mai putem face multe. Din cite stiu eu, acolo s-au carat materiale de constructie cu elicopterul. Daca s-ar darima, ele ar putea avea un efect si mai nociv asupra mediului decit constructia insasi. Plus ca, fiind vorba despre biserica, e greu de gasit oameni care sa demoleze", spune Constantin Pavel. "In ultima instanta, am decis sa stringem surubul la utilitati, ca sa dam un exemplu pentru cei care mai au de gind sa construiasca in arii protejate", specifica reprezentantul Garzii de Mediu Neamt.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.