Intr-un interviu pentru Radio RFI Romania, presedintele Traian Basescu a acuzat-o, fara sa o nominalizeze, pe Monica Macovei, ministrul justitiei, ca a transmis oficialilor europeni "un soi de informatie", care nu reprezinta chiar ceea ce se intampla in parlament in privinta Agentiei Nationale de Integritate. "E un proiect de lege care vizeaza verificarea averilor demnitarilor romani si, in mod categoric, ca in orice alta tara, un astfel de proiect starneste dezbateri. Va asigur ca dezbaterea e pozitiva, ea vizeaza constitutionalitatea si capacitatea acestei agentii de a isi indeplini misiunea pentru care a fost creata. Nicidecum nu se pune problema ca parlamentul ar respinge crearea unei astfel de agentii", a sustinut Traian Basescu in interviu.

Reactia sefului statului vine dupa ce Monica Macovei s-a plans Comisiei Europene ca parlamentul nu ajunge la un numitor comun pe tema Agentiei Nationale de Integritate, institutie ceruta pentru integrare. Ca urmare a acestui gest, unul dintre cei doi "grei" ai Comisiei Europene, Olli Rehn si Franco Frattini, au transmis o scrisoare catre Partidul Conservator si UDMR, cei care pun bete in roate ANI, pentru a-i determina sa accepte varianta guvernului privind Agentia.

"Evenimentele recente din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei (...) ne-au oferit un motiv solid de ingrijorare cu privire la hotararea tuturor actorilor politici romani de a lupta eficient, sustinut si ireversibil impotriva coruptiei la nivel inalt", se afirma in epistola comisarilor europeni. "Suntem dezamagiti in special de faptul ca proiectul de lege a Agentiei Nationale de Integritate nu a fost promulgat dupa dezbaterile incepute miercuri, in Camera inferioara" a parlamentului, se mai preciza in scrisoare.

Ca urmare a acestei scrisori, ieri, Traian Basescu le-a atras atentia celor doi parlamentari, in mod voalat, ca ce se intampla in Parlamentul Romaniei este problema interna. "Exista o usoara neintelegere din acest punct de vedere. Nu este vorba de semne de intrebare legate de lupta impotriva coruptiei, ci de un proiect de lege transmis de guvern catre parlament. Nimeni nu poate lua dreptul parlamentului de a dezbate un proiect de lege trimis de guvern", a declarat presedintele Basescu, referindu-se la procedura de adoptare a legii privind Agentia Nationala de Integritate (ANI).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.