Analistul politic Silviu Brucan a incetat din viata joi seara, la Spitalul Universitar din Bucuresti. A luat astfel sfirsit una dintre cele mai longevive cariere de pe scena politica din Romania

Silviu Brucan s-a nascut la Bucuresti, pe 18 ianuarie 1916, in acte fiind trecut Saul Bruckner. In 1955 a fost ambasador al Romaniei in SUA, precum si la Organizatia Natiunilor Unite, in perioada 1959-1962.

A fost stalinist convins, chiar si cit a stat la Washington, incredintindu-si copiii scolii sovietice. In momentul in care Ceausescu a fost numit secretar general al partidului, Brucan a vrut sa demisioneze din Guvern si sa ramina profesor universitar, insa a fost convins de Emil Bodnaras sa continue. In 1987 a fost pus sub urmarire si trimis in domiciliu fortat, ca urmare a transmiterii de catre agentiile de presa straine a unei declaratii impotriva regimului.

In 1988 a primit o viza pentru SUA, unde a petrecut sase luni, timp in care s-a vazut cu Mihail Gorbaciov, intilnire in care s-ar fi consimtit eliminarea Ceausestilor. In martie 1989, a fost semnatar al celui mai renumit demers antisistem, "scrisoarea celor sase" alaturi de Alexandru Birladeanu, Corneliu Manescu, Constantin Pirvulescu, Grigore Raceanu si Gheorghe Apostol. La doua luni de la constituirea FSN, a demisionat din toate functiile politice si a ales sa fie profesor de jurnalism si de stiinte sociale.

Primul jurnalist al tarii

Cariera ziaristica a "profetului despre trecut" a inceput in 1944, ca secretar general de redactie al "Scinteii", postura din care a cerut condamnarea la moarte a lui Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu, Corneliu Coposu, Radu Gyr si a lui Pamfil Seicaru. Ca si conducator al Televiziunii Romane, in anii ’50-’60, s-a mindrit mereu cu difuzarea emisiunilor satirice ale lui Amza Pellea in ciuda cenzurii comuniste. Arhimediatizat in primii ani de dupa 1989, Brucan a semnat primul contract cu o televiziune democratica in 1996.

De atunci a facut la PRO TV "Profetii despre trecut" in medie noua luni pe an. Pina in vara lui 2003, l-a avut ca si interlocutor pe Lucian Mindruta, iar de-atunci i-a devenit coleg Mihai Codreanu. Sezonul de toamna al emisiunii "Profetii despre trecut" trebuia sa debuteze pe 17 septembrie. Brucan si Codreanu si-au luat vacanta dupa editia de pe 3 iunie, iar audienta, in mediul urban, a ultimelor doua luni de emisie a fost de 1.9 puncte in medie.

Citate care l-au facut celebru

* "Pentru a deprinde democratia, romanii vor avea nevoie de 20 de ani". - previziunea cu care a socat imediat dupa Revolutie.

* "Eram asa de convins in anii ’50 de idealurile comuniste ca, daca ai fi aparut cu obraznicia de a ma intreba asta acum, atunci te impuscam imediat!" - catre un ziarist de la "Evenimentul zilei" in 2002.

* "Eu spun aceasta intelectualilor de la 'The Independent>>, nu oamenilor din Romania. Ei nu ar intelege. Va trebui sa prezentam aceste idei intr-o maniera populara". - explicind conationalilor sai de ce i-a numit "stupid people".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.