Serviciul Roman de Informatii nu poate fi facut responsabil de plecarea din tara a lui Omar Hayssam, a declarat, ieri, presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe. La finalul audierilor privind ancheta referitoare la plecarea din tara a omului de afaceri sirian, deputatul a precizat explicit ca SRI nu era abilitat sa il urmareasca pe Omar Hayssam, in momentul in care acesta a fost pus in libertate de instanta.

Potrivit lui Radu Stroe, Serviciul nu putea interveni decat daca judecatorii ar fi acordat mandate de ascultare si interceptare a omului de afaceri.

Radu Stroe a mai declarat ca audierile unor membri din conducerea SRI in cadrul Comisiei parlamentare de control al activitatii acestei institutii s-au incheiat.
Intrucat comisia a luat act si de rezultatul activitatii de control intern de la nivelul SRI cu privire la cazul Hayssam, deputatii sunt in masura sa intocmeasca raportul pentru birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Presedintele Comisiei SRI a estimat ca acest lucru se va intampla pana la data de 18 septembrie, ulterior raportul urmand sa fie trimis birourilor permanente reunite ale celor doua camere, pentru a fi remis comisiilor juridice ale Parlamentului.

Acestea vor intocmi un raport general care va cuprinde documente primite din partea SRI, SIE si a altor institutii cu atributii privind securitatea nationala.

Chestorul-sef al Politiei de Frontiera va fi audiat la Senat in legatura cu fuga lui Hayssam Chestorul-sef al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Nelu Pop, va fi audiat de Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala a Senatului in legatura cu fuga lui Omar Hayssam din tara. "Comisia a considerat necesar sa fie invitat in regim de urgenta si chestorul-sef al IGPF", a declarat marti presedintele comisiei, senatorul George-Cristian Maior.

El a amintit ca, in cadrul audierilor care au avut loc pe aceasta tema, fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a MAI, chestorul Virgil Ardelean, a sustinut ca aceasta structura si-a indeplinit atributiile legale si a semnalat, in doua note informative, intentia lui Hayssam de a parasi tara "pentru a-si sfarsi zilele la locurile sfinte". Membrii Comisiei pentru aparare au elaborat si aprobat raportul privind cazul Hayssam, introducand doua completari, care vizeaza audierea conducerii Politiei de Frontiera si a activitatii Directiei Penitenciarelor. "Vrem sa vedem cum si-au exercitat competentele, avand in vedere ca o directie importanta a Ministerului de Interne a semnalat intentia acestui individ de a parasi tara, sa vedem daca aceasta nota a fost transmisa sau a fost prelucrata la nivelul IGPF", a precizat Maior. Comisia va audia si conducerea Directiei Penitenciarelor, in conditiile in care au existat "zvonuri sau informatii privind o anumita interceptare sau monitorizare a lui Hayssam in penitenciar".

"Raportul Omar Hayssam va fi finalizat pana pe 18 octombrie"

Raportul final privind cauzele si responsabilitatile crizei institutionale provocate de disparitia inculpatului Omar Hayssam va finalizat pana pe 18 octombrie, a declarat, ieri, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, dupa sedinta comuna a birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor. El a explicat ca, pana in 20 septembrie, comisiile pentru controlul activitatii SRI si SIE vor finaliza propriile rapoarte referitoare la Omar Hayssam si le vor transmite, prin intermediul presedintilor celor doua camere, comisiilor juridice.

Acestea vor intocmi raportul final pe baza concluziilor CSM si ale anchetelor interne din cadrul ministerelor pana pe 18 octombrie. Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a afirmat ca presedintele comisiei pentru controlul activitatii SRI, Radu Stroe, a prezentat membrilor birourilor permanente concluzia sa, potrivit careia "marele terorist Omar Hayssam nu ar fi terorist".

El a subliniat ca membrii Biroului permanent au apreciat ca parerea senatorului Radu Stroe este una "pripita", o concluzie luata inainte de finalizarea raportului comisiei SRI. Secretarul Camerei Deputatilor a subliniat ca Parlamentul nu trebuie sa se fereasca de rezultatele acestei anchete si ca trebuie sa explice opiniei publice cauzele si responsabilitatile crizei institutionale provocate de disparitia lui Omar Hayssam. De asemenea, el a precizat ca birourile permanente reunite au respins solicitarea comisiei de aparare pentru constituirea unei comisii parlamentare speciale de ancheta in cazul Omar Hayssam, intrucat accesul la unele documente trebuie asigurat de persoane abilitate si ca "exista lucruri ce nu pot fi facute publice".

Pe de alta parte, Ioan Munteanu a afirmat ca secretarul comisiei SRI, Ion Stan, a atentionat Parlamentul, printr-o scrisoare, ca SRI si alte autoritati ale statului sunt puse in situatia de a incalca sase legi aflate in vigoare. Secretarul Camerei Deputatilor a precizat ca scrisoarea vicepresedintelui comisiei SRI va fi inaintata comisiilor juridice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.