Anchetatorii romani au beneficiat de sprijinul Departamentului de Justitie al SUA pentru a audia in regim confidential doi martori care au cerut sa fie protejati de inculpatii dosarului Rompetrol

In virtutea Tratatului de asistenta in materie penala, incheiat intre Romania si SUA in anul 1999, anchetatorii romani au beneficiat de sprijinul Departamentului de Justitie al Statelor Unite ale Americii pentru a audia in regim confidential doi martori care au cerut sa fie protejati de inculpatii dosarului Rompetrol.

Procesul Rompetrol, in care Dinu Patriciu si alti 11 inculpati au fost deferiti justitiei pentru acuzatii grave, va incepe la data de 2 octombrie la Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti. Declaratiile a doi martori protejati pun bete in roatele apararii omului de afaceri, privind creanta statului de 85 de milioane de dolari.

RICE

La 22 iunie 2006, in sediul Ambasadei Romane din Washington, in prezenta unui oficial al Departamentului american de Justitie, a fost consemnata declaratia unei persoane care s-a aflat in imediata apropiere a conducerii Rompetrol. Aceasta persoana a cerut sa i se ofere protectie, "avand in vedere influenta pe care inculpatii o au in Romania si SUA, precum si posibilitatea reala a acestora de a exercita presiuni asupra sa", si chiar a depus acte din care reiese faptul ca se incercase deja influentarea sa. Protejat sub identitatea George Rice, martorul a aratat ca la data de 13 iunie 2000, John Hamilton Works a primit un e-mail de la Alexandru Bucsa, in care acesta din urma ii descria modul in care a fructificat zece milioane de dolari din prima transa platita in contul creantei Libia.

Bani pentru care Works i-a dat ordine directe sa ii depuna in contul Rompetrol SA, dar in nici un caz in contul Rompetrol International Ltd, despre care Works "nu stia ca exista", conform rechizitoriului. E-mail-ul continea si un tabel din care reiesea cum au fost impartiti banii incasati de "Ltd".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.