Deputatii au amanat pentru marti votul asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane

Prezent la dezbateri, ministrul finante lorpublice, Sebastian Vladescu, a explicat ca proiectul de lege nu implica nici un fel de obligatii suplimentare pentru statul roman.

Reprezentantii PRM si PSD au reclamat faptul ca documentul urmareste sa "exonereze Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare de orice raspundere cu privire la perfectarea modului de privatizare a BCR". Totodata, vorbitorii au spus ca proiectul de lege prevede ca o parte din suma obtinuta din vanzarea capitalului majoritar catre banca austriaca "Erste Bank" A.G. va fi folosita pentru acoperirea unor eventuale datorii pe care fosta Bancorex le-ar avea catre unii clienti.

Sebastian Vladescu a precizat ca "nu se pune problema" ca banii ce vor fi obtinuti din privatizare sa fie folositi pentru plata datoriilor si a explicat ca absorbtia Bancorex de catre BCR a fost asumata integral de statul roman. "Indiferent daca si cui vom vinde pachetul majoritar al BCR, eventualele datorii ale Bancorex catre clienti vor fi achitate. Acest lucru este asumat de statul roman si nu are nici o legatura cu prezentul proiect de lege", a afirmat citat de Rompres Vladescu. Totodata, ministrul finantelor a afirmat ca proiectul limiteaza pana la data de 31 decembrie 2013 termenul pana la care BCR va beneficia de ajutor din partea statului.

In data de 6 septembrie Guvernul a adoptat un act normativ, initiat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), potrivit caruia AVAS va suporta eventualele pierderi suferite de "Erste Bank" A.G, daca aceasta din urma va fi obligata sa plateasca daune rezultate din eventuale angajamente extrabilantiere sau din procese izvorate din activitatea Bancorex.

Actul normativ prevede ca AVAS va suporta eventualele pierderi suferite de banca, fara a depasi valoarea de 50% din pretul de cumparare a actiunilor platit de cumparator catre AVAS.

"Erste Bank" A.G. a devenit actionar majoritar al BCR prin achizitionarea pachetului de 36,8825% detinut de AVAS si a pachetului de 25% detinut de BERD si IFC. Achizitionarea pachetului de 61,8825% din actiuni s-a facut la un pret de 7,65 euro/actiune, pretul total fiind de 3,75 miliarde de euro.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.