Corneliu Turianu explica, pentru ziarul Adevarul, ratiunile pentru care judecata CNSAS in cazul Traian Basescu este incontestabila.

- Mai dureaza "dosariada"?

- Pana nu se finalizeaza toate demersurile prevazute de lege, eu cred ca "dosariada" n-ar putea fi stopata. Urmeaza ministrii si toate celelalte categorii. Legea s-a extins nepermis de mult insa, la revolutionari, sportivi, preoti. Eu cred ca legea trebuia sa se limiteze, asa cum era in varianta initiala, la persoanele care doresc sa acceada la functii publice.

- Multe voci sustin ca arhivele SRI, SIE, MApN au fost "curatate" in ultimii ani.

- La arhive s-a umblat in prea putine cazuri. Urmeaza alte alegeri si alti oameni vor fi supusi cercetarii.

- De pilda, spuneti ca actualul presedinte nu are dosar. Ce sa se mai cerceteze?

- Legea spune ca persoanele care candideaza pentru functia de presedinte al Romaniei sunt obligate sa faca o declaratie publica privind apartenenta sau neapartenenta etc., declaratie care se depune la Biroul Electoral Central, care, in 24 de ore de la inregistrare, o inainteaza CNSAS. In acest caz, verificarea se face din oficiu. Retineti acest lucru! O atare verificare s-a facut.

- Daca dosarul nu exista in cazul presedintelui Basescu, pe ce s-a facut verificarea?

- Verificarea s-a facut in baza articolului 3 din ordonanta, pentru a se determina daca a colaborat sau nu cu Securitatea. si s-a stabilit ca nu.

- Asta pentru ca nu existau documente.

- Da, pentru ca nu existau documente.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.