Peste 3.000 de cetateni straini au fost inselati cu un milion de euro de catre 4 studenti din Craiova. Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate nu a reusit sa stranga probe decat despre 200 de victime, insa anchetatorii spun ca inselaciunile prin Internet sunt de amploare. Intalnirile amoroase au stat la baza acestei escrocherii. Strainii ale caror nume erau postate pe site-uri de acest gen erau contactati de tineri si li se propuneau intrevederi fictive cu tinere atragatoare exact in orasele in care locuiau. Pentru fiecare asa-zisa deplasare li se cereau intre 200 si 2.000 de euro.

Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Craiova au anihilat, la 6 septembrie a.c., grupul infractional specializat in fraude pe Internet. Cei 4 tineri, toti studenti la Facultatea de Automatica si calculatoare Craiova, au fost deja arestati preventiv pentru constituirea unui grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si spalare de bani.

Pana in prezent, spun politistii, exista dovezi ca peste 200 de cetateni straini au fost prejudiciati cu 385.000 euro. Baza de date a infractorilor spune insa altceva. Este vorba despre peste 3.000 de victime de la care s-ar fi incasat un milion de euro.

La 6 septembrie a.c., ofiterii de la Crima organizata i-au prins in flagrant pe cei 4. Este vorba despre Adrian Negrila, Mihaela Mustata, Ioan Alexandru Militaru si Elvis Ilie Coverca, toti de 23 de ani.
Tinerii, ne-au precizat anchetatorii, contactau, de pe site-uri de intalniri amoroase, cetateni straini, carora le prezentau fotografii ale unor tinere atragatoare si stabileau intalniri cu acestia, in orasele unde locuiau.
Pentru deplasare, escrocii solicitau intre 200 - 2.000 de euro, motivand ca banii erau necesari pentru transport, asigurari medicale sau pentru a fi prezentati la iesirea din tara.

Fotografiile utilizate in aceasta megaafacere erau obtinute de pe Internet, fiind intrebuintate atat pentru inducerea in eroare a cetatenilor straini, cat si pentru falsificarea unor documente pe Internet, referitoare la actele de stare civila ale tinerelor.

De asemenea, cei 4 utilizau documente medicale falsificate, documente ale autoritatilor privind furturi sau pierderi de acte de stare civila, pentru a motiva nerespectarea intelegerilor cu partenerii straini si pentru a solicita, in repetate randuri, bani de la acestia.

Prin acest mod de operare, a precizat ieri Politia Romana, s-a stabilit ca, in perioada aprilie 2005 - august 2006, grupul infractional organizat a fraudat 201 cetateni straini, cu suma de 385.000 euro.

Strategie pentru intimidarea politistilor

Perchezitiile in sistemele informatice au stabilit peste 3.000 potentiale victime, frauda ajungand la peste 1.000.000 euro. Cand si-au dat seama ca sunt incoltiti, infractorii au inceput sa-i sicaneze pe anchetatori, incercand sa distraga atentia de la verificarile care se realizau.

Ofiterii prezentati pe diverse site-uri drept falsi politisti

"Pentru zadarnicirea anchetei, membrii grupului au postat pe diverse site-uri numele unor ofiteri care anchetau cazul, prezentandu-i ca falsi politisti, care escrocau victimele fraudelor.

Intentia infractorilor era de a-i compromite pe oamenii legii, de a determina victimele fraudelor sa nu depuna plangere la autoritatile romane, precum si de a-i determina pe cei care depusesera deja reclamatii sa renunte la ele", se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.

Verificarile declansate au stabilit ca, in timpul anchetei, membrii grupului au transferat sume importante in alte conturi bancare si pe numele altor persoane pentru a ascunde existenta acestora si provenienta lor ilicita.

Au fost identificate trei conturi si a fost aplicat sechestrul asigurator pe 119.000 RON. La 22 iunie a.c., s-au efectuat mai multe perchezitii domiciliare. La una dintre locuinte, au fost descoperiti cei 4, care operau pe doua laptop-uri, purtand corespondenta electronica cu victimele.

Au fost ridicate doua laptop-uri, 82 suporti magnetici tip CD, suma de aproximativ 10.000 euro si documente care atestau participatia si apartenenta la grupul criminal organizat (rulaje de conturi, documente de primire bani, documente medicale si de stare civila falsificate).

Ulterior, au fost verificate si sistemele informatice, stabilindu-se listele cu cetatenii straini inselati, sumele primite, documentele falsificate cu care erau induse in eroare victimele, precum si tot traficul informatic efectuat de grupul criminal organizat.

La data de 6 septembrie a.c., Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Dolj, prin procurorul care supravegheaza cauza, a dispus retinerea membrilor grupului, iar, la data de 7 septembrie a.c., Tribunalul Dolj a emis mandate de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile impotriva inculpatilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.