Meciul dintre Securitate si Biserica a fost suspendat din lipsa de spatiu de depozitare a dosarelor. Scorul la pauza este de 4-6.

Dosariada ierarhilor Bisericii Ortodoxe a intrat in linie dreapta. Recent, fortati de imprejurari, inca trei inalti ierarhi au recunoscut colaborarea cu Securitatea.

De 16 ani, asupra clerului ortodox planeaza banuiala de colaborare cu Securitatea. Incercarile ierarhiei BOR de a bloca accesul la dosarele de securitate ale preotilor au alimentat suspiciunea. In ultima vreme insa, trei ierarhi si-au recunoscut relatia cu politia politica: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Andrei, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, si IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului. Au facut-o in pragul iminentei deconspirari a lor de catre CNSAS. Forumul Civic Romanesc a cerut CNSAS, in urma cu o luna, verificarea a 26 de ierarhi, toti cu studii in strainatate inainte de ’89.

Desi, in februarie 2001, BOR cerea amendarea Legii CNSAS, in sensul ca dosarele preotilor sa nu poata fi vazute de oricine, acum, prin vocea parintelui patriarh Teoctist, Biserica se declara de acord cu deconspirarea tututor.

Deocamdata au iesit la iveala dosarele celor despre care se stia ca au colaborat. Surse din Biserica si din CNSAS sustin insa ca surprizele vor aparea curind.

Ramine sa se lamureasca si ce relatie a avut patriarhul Teoctist cu Securitatea. Istoricul Stejarel Olaru sustine ca patriarhul a fost cel putin "agent de influenta" al regimului. Numele sau apare intr-un document din anul 1978 al Securitatii care se refera la "instruirea cu sarcini de influenta a unui numar mare de intelectuali de prestigiu".

Dintre mitropoliti, doar despre IPS Daniel, al Moldovei, si IPS Teofan, al Olteniei, nu au aparut inca nici un fel de informatii.

Presedintele Basescu a anuntat ca deconspirarea prelatilor este suspendata pina cind CNSAS va avea un nou depozit. Dosarele inaltilor prelati au fost desecretizate, dar nu pot fi inca luate in cercetare de CNSAS, pentru ca acesta nu mai are spatiu de depozitare.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.