Sesizarea ministrului justitiei, de catre ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, cu privire la faptul ca 47 de infractori au fost pusi in libertate fara ca macar sa se ia masura interdictiei de a parasi localitatea sau tara a fost discutata ieri de CSM. Acest subiect a redeschis "meciul" Macovei CSM. Membrii Consiliului au motivat ca nu pot interveni in deciziile judecatorilor, dar au catalogat sesizarea lui Blaga ca un act de imixtiune in Justitie. "Nu este nicio imixtiune. MAI are niste nedumeriri in aceste cazuri, in care inteleg ca s-a dispus punerea in libertate, dar nu s-a luat masura obligarii de a nu parasi tara. Doreste sa puna niste intrebari ca sa inteleaga ce se intampla in justitie. Deja a devenit o paranoia. Oricine intreaba ceva despre justitie inseamna ca este o imixtiune. Nu le-a facut nimic, nu ii ameninta cu nimic. intreaba si spune: uite asa s-a intamplat in cazurile astea", a replicat Macovei.

Printre persoanele nominalizate de MAI se afla Zaher Iskandarani, preotul Daniel Corogeanu si finantatorul de la Poli Timisoara Marian Iancu, eliberati de instanta, fara nicio masura suplimentara.
CSM a decis sesizarea Comisiei de Disciplina doar in cazul unui judecator din "lista" lui Blaga. Judecatorul nu a verificat, potrivit legii, din 60 in 60 de zile, legalitatea masurii arestarii luate in cazul lui Marius Comsha, condamnat la 21 de ani si sapte luni de inchisoare; el a parasit arestul ca urmare a acestui fapt.

Declaratiile lui Basescu, fara temei

CSM a dat curs, ieri, si notei intocmite ca urmare a declaratiilor presedintelui Traian Basescu. Acesta a taxat foarte dur sistemul judiciar, spunand ca este inadmisibil ca doua instante sa dea solutii foarte diferite in acelasi caz. Basescu a exemplificat atunci cu cazul a doi tineri care in prima instanta ar fi fost condamnati la un an cu suspendare, iar apoi la 10 ani de detentie de instanta superioara. CSM a aratat insa ca era vorba despre doua persoane acuzate de trafic de droguri de mare risc, iar pe parcursul procesului s-a dispus schimbarea incadrarii juridice, ceea ce automat duce si la schimbarea pedepselor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.