PF Patriarh Teoctist a cerut in numele Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, printr-o scrisoare adresata presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, eliminarea prevederilor din Legea controlului averilor prin care ierarhii intra sub incidenta acestei legi. Patriarhul BOR afirma ca este inadecvata includerea personalului din conducerea cultelor religioase, respectiv a ierarhilor Bisericii, in proiectul de lege al Agentiei Nationale de Integritate.

PF Teoctist arata ca personalul din conducerea BOR este alcatuit din monahi "care isi exercita mandatul pastoral si de conducere in urma alegerii de catre forul bisericesc electiv", precizand ca ei "nu pot dispune de averi personale deoarece acestea revin de drept Bisericii, dupa deces". Patriarhul Teoctist considera ca aceste prevederi ar aduce o "grava atingere autonomiei BOR si cultelor religioase recunoscute din Romania". Deoarece aceasta cerere intra in contradictie cu legile europene si ale statului roman, am apelat, pentru Adevarul, la teologul crestin ortodox Radu Preda, pentru a-i cere parerea despre aceasta stranie luare de pozitie a ierarhilor BOR. Acesta ne-a spus: "Ideea este sa nu ne construim noi o lume paralela cu cea a societatii civile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.