Politie politica sub numele de cod "Ionica", arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei (n.r. - pe numele sau real Ioan Andreicut), a mai declarat ieri ca Sfantul Sinod al BOR se va intruni in perioada imediat urmatoare si va cere ca dosarele preotilor sa fie cercetate de o comisie sinodala, impreuna cu CNSAS. "Pentru a fi obiectiva cercetarea dosarelor preotilor trebuie sa se faca in prezenta reprezentantilor BOR", a declarat IPS Andrei, care, cu ocazia acestui anunt, a incercat sa-si spele imaginea de turnator.

Sustinand ca a semnat angajamentul de colaborare cu fosta Securitate "sub amenintarea inchisorii", IPS Andrei a clamat ca nu a turnat pe nimeni. Inaltul prelat a sustinut ca nu-si aminteste de existenta mai multor note informative, spunand ca stie doar de cea pe care a dat-o in ziua in care a semnat si angajamentul la Securitate, referitoare la un avocat din Turda, Ioan Dobreanu. Conform avocatului - care a agreat sa-i dea o declaratie audio IPS Andrei - Securitatea ar fi folosit un pretext pentru a-l prinde pe actualul ierarh, iar pentru a nu-l aresta, l-au pus sa semneze un angajament.

"Totul a fost sub o amenintare si e lovita de nulitate ca orice declaratie data sub amenintare. Meritul parintelui a fost ca m-a pus in garda imediat si de-aici am dedus ca fata de mine a fost un prieten sincer", a sustinut Dobreanu in declaratia pusa la dispozitia presei de IPS Andrei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.