Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, insotit de secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, si ministrul secretar de stat in cadrul MTCT Ioan Andreica si altii au venit miercuri, pentru cateva ore, la Rast. Sinistratii, pentru a patra zi consecutiv, au venit la primarie, pentru a-si exprima nemultumirea fata de autoritati, care se misca foarte incet pentru a le realiza noile case. Peste 100 de sinistrati din localitatea cel mai grav afectata de inundatiile din aprilie s-au adunat si ieri in fata primariei, pentru a-i solicita ministrului democrat Radu Berceanu, aflat in vizita in comuna, urgentarea lucrarilor de reconstructie a caselor distruse de apele Dunarii.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu a spus ca in aceasta toamna vor fi gata casele construite de ANL. "In toamna acestui an veti avea un acoperis deasupra capului. Toate cele 300 de case pe care urmeaza sa le faca Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) vor fi gata in aceasta toamna", a promis Berceanu. Apoi l-a criticat primarul Iulian Silisteanu care, desi a primit materiale de constructii pentru alte 500 de case el nu a impartit decat 4 la suta din ele, dar se intereseaza de cele construite de ANL. " Primarul are un rol foarte important si, cu toate ca a primit materialele de constructii pentru 500 de case, a distribuit doar 4% din ele. Acum doua saptamani a predat 30 de amplasamente si cinci erau gresite. Sa ne dea autorizatiile de construire pentru cele 300 de case si apoi sa ne critice. Sa nu se mai preocupe de casele ANL", a mai spus ministrul. Berceanu a aratat ca ridicarea caselor ANL va trebui sa urmeze toate etapele legale pentru a nu repeta experienta altor angajati din minister care acum sunt cercetati de DNA.

Sinistratii nu mai vor sa se mute

O parte din sinistratii adunati la primarie au solicitat ministrului Berceanu, asa cum fac de patru zile, de cand baricadeaza DN 55 intre Calafat si Bechet, stoparea procesului de stramutare pentru ca satenii din Rast nu mai vor sa se mute. Ei considera ca toate promisiunile sunt desarte si oricum nu mai este timp pentru construirea caselor. Au venit si ploile care ingreuneaza constructia, iar casele nu au nici autorizatii de constructie, nici amplasamente sigure. "Daca n-au facut nimic pana acum, cand mai au timp sa le mai faca? Nu vedeti ca au venit ploile?", au strigat ministrului mai multi sinistrati furiosi. Berceanu le-a explicat ca acest lucru nu mai este posibil, si ca locuintele ridicate de stat vor fi gata pana la toamna.

Materialele de constructie trebuie pazite permanent
Dupa doua ore de discutii purtate intre primarul din Rast, Iulian Silisteanu, presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, si autoritatile centrale sosite in comuna, directorul ANL, Gheorghe Popescu, a declarat ca, daca vor primi toate cele 300 de amplasamente ale caselor ridicate prin ANL, cele 11 firme de constructii se vor putea apuca de lucru saptamana viitoare. "Am luat legatura cu constructorii si i-am anuntat sa vina in acest sfarsit de saptamana in comuna pentru a prelua documentatia dupa care vor incepe lucrarile.

Daca primarul ne va preda toate amplasamentele asa cum a promis, de saptamana viitoare, firmele vor ataca toate cele 300 de case", a precizat directorul Popescu. Berceanu a mai spus ca ar trebui sa existe o firma sau chiar o persoana fizica care sa se ocupe de managementul santierului si sa coordoneze activitatea. Ministrul secretar de stat in cadrul MTCT Ioan Andreica solicita sprijinul fortelor de ordine, pentru a asigura paza stricta a materialelor de constructie ce vor ajunge, teoretic, in zilele urmatoare, pe noile amplasamentele puse la dispozitie de Primaria Rast. Andreica spune ca nu putine au fost momentele in care materialele au disparut de la locul constructiei inainte de a fi folosite de constructori. "Avem nevoie de paza pentru ca, din experienta, stiu ca, dupa ce firmele au ajuns cu materialele de constructii, ele au inceput sa dispara", a explicat Andreica.

Dupa cum spune Popescu, cele 300 de locuinte ce vor fi realizate de catre ANL vor trebui asigurate obligatoriu si nu vor putea fi vandute timp de cinci ani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.