Seful statului a confirmat, cu jumatate de gura, existenta agentilor acoperiti ai SRI in presa si a dat o explicatie „patriotica“.

Presedintele Traian Basescu a facut vorbire joi seara, pentru prima oara, despre infiltrarea ofiterilor printre ziaristi, la doua luni dupa ce fostul sef al SRI Radu Timofte a confirmat existenta acestora in rindul presei si a dat o explicatie posibila a utilitatii lor. "Obiectivul serviciilor este evitarea infiltrarii ofiterilor altor servicii in presa din Romania pentru denaturarea opiniei publice", a comentat Basescu, telefonic, in emisiunea lui Cornel Nistorescu "Oamenii Realitatii" de la Realitatea TV. La intrebarea directa adresata de moderator, daca exista asemenea ofiteri plantati de SRI ori de SIE in redactii, omul de la Cotroceni a raspuns ca nu are informatii, dar ca "nu exclude aceasta posibilitate". Totusi, Basescu a tinut sa precizeze ca serviciile secrete nu i-au raportat situatii de acest tip si ca nici el nu va cere vreodata informatii pe subiect.

Siguranta nationala fara ziaristi

Seful statului a confirmat secretizarea postdecembrista a unor dosare de politicieni, de preoti cu functii si de sportivi. "Fostul director Timofte a fost deschis cu mine (...) mi-a spus: 'Domnule presedinte, prin citeva decizii succesive s-au secretizat, la secret de stat, citeva categorii de persoane: un grup de oameni politici, un grup de inalti ierarhi, un grup de sportivi>>", a sunat versiunea lui Basescu. Si a continuat: "Nu, paradoxal. Nu sint ziaristi la siguranta nationala".

Nici unul dintre cei mai vechi sefi de redactie chestionati de "Cotidianul" nu a simtit in vreun fel ca presa ar fi fost protejata vreodata de catre serviciile de informatii. La unison, cei chestionati sustin ca nu exista vreun motiv pentru care presa sa aiba nevoie de protectie din partea serviciilor secrete. "Nu, multumesc", a raspuns retoric Mircea Toma. "Protejata, un rahat!", a exclamat Cornel Nistorescu. "M-am simtit mai degraba supravegheat decit protejat", a afirmat, la rindul sau, Cristian Tudor Popescu, directorul ziarului "Gandul".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.