Reforma diplomatiei romanesti anuntata in 2005 este, in opinia ministrului de externe, Mihai Razvan Ungureanu, o poveste de succes. "Ministerul Afacerilor Externe a trecut prin mai multe reforme, are mai putini secretari de stat, e mai bogat decat in urma cu un an si mai tanar", a declarat Ungureanu in cadrul reuniunii anuale a diplomatiei romanesti.

Lustrarea "dinozaurilor" din diplomatie - asa cum o cerea presedintele Basescu in februarie a.c. - s-a facut pe cale naturala. 43 de ambasadori si 10 consuli au fost rechemati in mare parte pentru ca li se termina mandatul, iar 27 de ambasadori si 3 consuli au fost pensionati. Actuala generatie de diplomati are, potrivit ministrului de externe, varsta intre 26-35 ani, in cazul ambasadorilor. Doar 10 procente din cadrele diplomatice au peste 56 de ani. "Marirea bazei documentare a CNSAS va atrage dupa sine o necesara periere", a mai declarat ministrul, exprimandu-si regretul ca ministerul sau a ramas singura institutie care a cerut acest lucru.

Tinerii nu sunt atrasi de cariera diplomatica

Aderarea Romaniei la UE presupune marirea numarului de cadre diplomatice cu cateva mii, iar Ungureanu este ingrijorat de numarul foarte redus de tineri care vor sa urmeze cariera diplomatica. "Sunt nemultumit de numarul cadetilor care trebuie sa inceapa cariera diplomatica. Atractivitatea diplomatiei este redusa din cauza insuficientei motivari financiare", a spus ministrul, promitand ca in urmatoarele luni salariile cadrelor diplomatice in centrale vor fi marite.

Ungureanu vrea sa aduca diplomati si din alte centre universitare decat Bucurestiul. Pentru aceasta, MAE va crea primele "locuinte sociale pentru uzul studentilor din provincie". "Vad o foarte mare inertie, nenumarate mecanisme care nu reusesc sa scape de rutina ruginita. Nu este admisibil ca Romania sa rateze ocazie dupa ocazie", a spus Ungureanu cu referire la lipsa schimburilor comerciale in urma vizitelor diplomatice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.