Anca Boagiu: "Prioritatea Romaniei nu este doar aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, ci, mai ales, aderarea fara clauze de salvgardare"

Problema Romaniei in acest moment nu mai este daca adera la 1 ianuarie 2007, ci cum o sa intre in Uniune. Tara noastra a ramas cu doar patru stegulete rosii si fara probleme care ar putea activa clauza de amanare cu un an a aderarii, insa intrebarea este ce fel de membru al UE vom fi. Daca problemele semnalate prin steguletele rosii vor ramane, aceasta se va traduce prin activarea de clauze de salvgardare sectoriale (adica domenii si institutii neracordate la cele europene) si prin bani pierduti. Lucru constientizat de Ministerul Integrarii, care "trage tare" in ultimele saptamani dinaintea Raportului Comisiei Europene ce va fi facut public la sfarsitul lunii septembrie.

Ministrul de resort, Anca Boagiu, a spus, vineri, ca se asteapta la un raspuns favorabil din partea CE si si-a exprimat speranta ca "unda verde" pentru 1 ianuarie nu va fi conditionata de clauze de salvgardare. O speranta fara mari sanse de reusita, pentru ca in cazul problemelor mari sesizate de CE mai este mult de lucru.

In cadrul reuniunii pregatitoare a Comitetului Executiv pentru Integrare Europeana, desfasurata luna trecuta, discutiile s-au axat pe domeniile sensibile prezentate de Comisie in mai si a fost prezentat stadiul de realizare al masurilor impuse de factorul european, cu accent pe accelerarea activitatilor ce vizeaza progresele in domeniul justitiei, infiintarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Integritate, interoperabilitatea sistemelor de colectare a TVA si a accizelor si capacitatea administrativa a Agentiilor de Plati si Interventie. Totodata, s-a facut un bilant privind finalizarea procesului de digitizare a suprafetelor agricole - Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), progresele facute in domeniul de neutralizare a deseurilor, planul de control si supraveghere pentru pesticide, suprafetele cultivate cu organisme modificate genetic, actiunile intreprinse in domeniul asigurarilor auto.

Testarea sistemelor de colectare a TVA, devansata

Romania a solicitat devansarea cu o luna a procesului de testare a sistemelor de interoperabilitate privind colectarea TVA si a accizelor, astfel incat testarile vor avea loc in luna septembrie. Acest sistem, ca si cel de inregistrare si identificare a tuturor fermelor din Romania, a primit un stegulet rosu la ultimul Raport de tara.
Totodata, autoritatile din Romania au luat masuri pentru accelerarea procesului de digitizare, astfel incat la sfarsitul lunii august va fi digitizata 70% din suprafata totala a terenurilor agricole din Romania.
In ceea ce priveste sectorul asigurarilor auto, se remarca un progres real printr-o reducere a autoturismelor neasigurate de la 21% la 12,4%, obiectul urmarit pana la sfarsitul acestui an fiind un procent de sub 10%.

Si ultimul val a avut aceleasi probleme

Problemele Romaniei inainte de aderare nu reprezinta o premiera pentru UE. La ultimul val din 2004, cand au intrat in Uniune 10 tari, acestea erau intr-o situatie similara, sau chiar mai rea. Ele aveau, in total, cu jumatate de an inainte, aproximativ 50 de stegulete rosii. In cazul lor, insa, nu a mai fost realizat un raport intermediar al Comisiei Europene (cum este cel din septembrie pentru Romania si Bulgaria), si, cum problemele nu fusesera rezolvate decat in mica masura, ele au aderat fara a fi pregatite in totalitate. Ceea ce a dus la pierderea de fonduri pentru noile venite ce aveau, in marea lor majoritate, probleme cu Agentiile de Plati din agricultura, sistemul de urmarire a incasarii TVA si siguranta sanitar-veterinara, adica trei probleme pentru care si Romania a primit stegulete rosii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.