Cel putin la nivel declarativ, politicienii promit ca vor micsora pensiile babane de care se bucura fostii securisti dovediti ca au facut politie politica

Exemplul cel mai concludent este deputatul PRM Ilie Merce, care a primit de la CNSAS in 2000 verdictul ca a facut politie politica, iar acum incaseaza o pensie de peste 20 de milioane de lei, de sapte ori mai mare decit pensia medie. Si asta pe linga indemnizatia de parlamentar - aproximativ 40 de milioane lunar.

Blaga, adeptul modelului nemtesc

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, se declara in favoarea sanctionarii pecuniare a baietilor cu ochi albastri: "Trebuie schimbate legile. Acum, pensiile pe care fostii securisti le primesc sint legale. Nu stiu insa cit e de moral. Trebuie sa rectificam aceasta situatie. Eu cred ca este o idee foarte buna sa aplicam modelul german. Mi se pare corect cred ca in cel mai scurt timp voi face un asemenea demers. Multe ar trebui sa luam noi de la nemti", zice democratul.

Barbu: legea ii protejeaza

Colegul sau de partid, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, are insa o cu totul alta pozitie. El sustine ca nu pot fi amendati fostii securisti la pensie pentru ce au facut inainte de ’89, insa propune diminuarea pensiilor tuturor fostilor militari.

"Nu poti modifica legea pentru ca unul a avut o ocupatie sau alta. In Romania, in ultimii 16 ani s-au creat aceste avantaje ale celor care lucreaza in armata. Eu

m-am opus in mai multe rinduri acestor majorari. Nu mi se pare normal ca persoanele care lucreaza in alte sisteme sa beneficieze si dupa iesirea la pensie de avantaje", ne-a declarat ministrul Barbu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.