Medicul Constantin Tanasescu, cel care a eliberat adeverinta pe baza careia omul de afaceri Omar Hayssam a fost pus in libertate, s-a prezentat, ieri, la Comisia de disciplina a Penitenciarului Rahova, a afirmat directorul penitenciarului, Laurentiu Vintila. De asemenea, Comisiile juridice ale Parlamentului au reluat ieri audierile in cazul disparitiei omului de afaceri Omar Hayssam.

De la fuga lui Hayssam, Comisia de control SIE l-a audiat pe fostul director al Serviciului Gheorghe Fulga, Comisia SRI pe fostul sef al acestui serviciu Radu Timofte, iar fostul sef al DGIPI Virgil Ardelean a fost audiat la Comisia de aparare din Senat.

Constantin Tanasescu a solicitat sa i se acorde alt termen de audiere pentru a veni in fata Comisiei de disciplina a Penitenciarului Rahova cu un avocat, a informat Laurentiu Vintila. Comisia de disciplina a Penitenciarului Rahova va fixa o noua data in vederea audierii medicului, care si-a reluat activitatea in cadrul unitatii, a spus Laurentiu Vintila. In functie de hotararea Comisiei de disciplina a Penitenciarului Rahova, Constantin Tanasescu va continua sau nu sa fie medic la acest penitenciar, au precizat surse judiciare. Este a patra oara cand doctorul este citat la audiere, acesta nedand curs primelor trei citatii.

Potrivit legii, refuzul functionarului Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) de a se prezenta la audieri poate atrage dupa sine sanctionarea sa disciplinara, au informat surse judiciare. Sanctiunile disciplinare ce pot fi aplicate unui functionar al ANP incep de la mustrare scrisa, diminuarea drepturilor salariale cu 5 pana la 20% de la una la trei luni, retragerea salariului de merit, suspendarea dreptului de avansare in functie pe o perioada cuprinsa de la unu la trei ani si pot ajunge pana la revocarea din functia de conducere si destituirea din post, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, citatiile i-au fost trimise medicului Constantin Tanasescu de fiecare data prin scrisori recomandate, insa acestea s-au intors nesemnate. Directorul general al ANP, Alexandru Serban, a sesizat in urma cu cateva saptamani Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti in legatura cu fapta de fals intelectual pe care ar fi savarsit-o Constantin Tanasescu. Alexandru Serban a afirmat ca diagnosticul pus de Constantin Tanasescu in cazul lui Omar Hayssam este nerealist, pentru ca singura analiza medicala care poate dovedi ca un bolnav sufera de metastaza este biopsia. In acelasi timp, doctorul care a eliberat adeverinta medicala ce a servit la eliberarea lui Omar Hayssam este investigat atat de Parchetul General, cat si de Colegiul Medicilor, care s-a autosesizat.

Antonie Iorgovan: "Nu suntem pe tarlaua doamnei Macovei"

Analiza raspunderii institutiilor statului in cazul Omar Hayssam si propuneri de colaborare avansate acestor institutii pentru evitarea, in viitor, a unui caz similar constituie principalele teme ale sedintei comisiilor reunite juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor, a afirmat luni, presedintele Comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein Kovacs.

El a propus, in deschiderea sedintei, ca agenda comisiilor sa includa, pentru luni, exclusiv audierea celor prezenti: procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, care si-a prezentat demisia din functie in urma cu o luna, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Galca, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Alexandru Serban, directorul Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici", Dan Dermengiu, si Constantin Tanasescu, medicul care a eliberat actul medical ce a stat la baza masurilor procedurale, hotarate in justitie, de eliberare a lui Omar Hayssam.

Senatorul PSD Antonie Iorgovan si-a exprimat nemultumirea ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, desi invitata la audierile din comisiile juridice reunite a trimis o scrisoare cu punctul de vedere al institutiei pe care o conduce si a solicitat Parlamentului o noua sedinta in care ar putea fi audiata. "Protestez fata de modul in care ministrul Justitiei trateaza Parlamentul intr-o problema atat de grava. Nu suntem pe tarlaua doamnei Macovei, ci alesii poporului roman, iar Parlamentul reprezinta organul reprezentativ suprem al tarii", a spus Antonie Iorgovan.

Solicitarea lui Antonie Iorgovan de a opri lucrarile comisiei pana in momentul prezentei tuturor celor invitati a ramas insa fara obiect, intrucat Monica Macovei, despre care presedintele comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon, spusese ca se afla intr-o deplasare in strainatate, a sosit in cele din urma la lucrarile comisiei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.