Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la Bagdad, in cadrul unei vizite pe care si-a programat-o acum o luna, in plin scandal al cererii de retragere a trupelor, ca Romania va ramine cu trupele in Irak pina cind Guvernul acestei tari va solicita retragerea militarilor romani din aceasta tara. "Vom ramine cu trupele in Irak pina cind Guvernul acestei tari ne va solicita retragerea", a spus Basescu.

Seful statului a efectuat, ieri, o vizita in Irak, la invitatia omologului sau Jalal Talabani, in cadrul careia urmeaza sa se deplaseze la Talil, tabara militarilor romani dislocati in zona. Demersul presedintelui are loc la doua saptamini dupa vizita in SUA, in care Basescu l-a asigurat pe presedintele Bush ca Romania ramine aliatul SUA in Irak si Afganistan. "Romania va continua sa ramina un aliat SUA, sa sustina regimurile democratice in Irak si Afganistan si libertatea in regiune", afirma Traian Basescu in conferinta de presa sustinuta impreuna cu George W. Bush in Biroul Oval, pe 27 iulie.

Anterior vizitei sefului statului in SUA, conducerea PNL l-a mandatat pe ministrul Apararii, Teodor Atanasiu sa solicite CSAT retragerea trupelor romanesti din Irak, avind in vedere pierderile de vieti omenesti, in conditiile in care efortul financiar pentru participarea la operatiunile din Irak si Afganistan este foarte mare pentru Romania.

Seful statului a considerat inacceptabila maniera in care primul ministru si ministrul Apararii si-au prezentat opiniile, propunerea acestora fiind respinsa, ulterior, in CSAT. Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat, luni, la Arad, ca ministerul pe care il reprezinta va prezenta presedintelui, intr-o viitoare sedinta a CSAT, mai multe variante prin care "pot fi respectate angajamentele Romaniei", una dintre acestea vizind redimensionarea trupelor din afara granitelor tarii si retragerea din Irak.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.